Sari la conținut

Dieta OMAD: este sănătos să mănânci o dată pe zi?

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Mâncatul o dată pe zi este o dietă care a devenit populară. Să trecem în revistă cât de sănătos este și posibilele efecte negative asupra sănătății.

Dieta OMAD este un protocol alimentar în care persoana mănâncă doar o dată pe zi. Aceasta este o formă de post intermitent axată pe consumul de alimente solide numai în jurul orei cinei.

Se deosebește de alte posturi intermitente deoarece nu include gustări sau mese mici. Este una dintre cele mai extreme cure, deoarece totul se reduce la o singură masă.

Deși poate părea interesant să slăbești, unii îl consideră periculos și nesănătos.

Este sănătos să mănânci doar o dată pe zi?

Postul intermitent a fost recunoscut ca o modalitate sănătoasă de a pierde în greutate. Există diferite moduri de aplicare, dar nu toate sunt benefice pentru sănătate.

Risc de deficit nutrițional

Este dificil să includeți aportul zilnic de nutrienți necesari unei bune funcționări într-o singură masă sau într-o oră. Dacă nu mănânci o cantitate adecvată de nutrienți, poate exista o deficiență.

Carenta nutritionala este un deficit de micro si macronutrienti sub procentele necesare zilnic. Reprezintă una dintre cele mai răspândite forme de malnutriție din lume.

Mulți experți o definesc drept foame ascunsă. În timp, poate declanșa moartea.

În general, pentru a acoperi cerințele zilnice ale fiecărui nutrient, acestea sunt împărțite între toate mesele zilei. Este complex să includeți într-o singură masă tot ceea ce este necesar pentru o alimentație sănătoasă.

Provoacă hipoglicemie

Hipoglicemia este atunci când nivelul zahărului din sânge este sub normal. Glucoza este principala sursă de energie pentru organism. O singură masă pe zi nu este suficientă pentru a menține echilibrul glicemiei.

Simptomele care apar sunt oboseală, bătăi neregulate ale inimii, tremor, anxietate, transpirații, foame, iritabilitate și furnicături. Poate duce la convulsii și pierderea cunoștinței.

Crește tensiunea arterială

Un studiu a constatat că atunci când oamenii au mâncat 1 masă pe zi, au avut o creștere semnificativă a foamei.

Precum și o schimbare semnificativă a compoziției corpului. Și poate cea mai izbitoare constatare a fost o creștere nptabilă a tensiunii arteriale și a concentrațiilor de colesterol total, LDL și HDL.

Acele persoane care suferă de hipertensiune arterială, controlată sau nu, ar trebui să excludă OMAD ca plan de dietă de scădere în greutate. Există și alte opțiuni sănătoase, precum dieta mediteraneană.

Poate duce la tulburări de alimentație

A nu mânca timp de 24 de ore pentru a controla greutatea este un predictor important al apariției bulimiei și a alimentației excesive.

Bulimia este o tulburare alimentară și psihologică în care o persoană mănâncă în mod repetat și excesiv alimente pentru o perioadă scurtă de timp. În plus, are o preocupare excesivă pentru controlul greutății.

Dezavantajele dietei OMAD

Pe lângă faptul că este nesănătoasă, dieta OMAD are unele dezavantaje.

Durabilitate redusă

Fiind atât de restrictiv, este puțin probabil ca oamenii să mențină acest regim mai mult de câteva zile. Postul este foarte lung și este greu de controlat foamea fiziologică.

Vă permite să mâncați orice tip de mâncare

În ciuda faptului că sunt restrictive, atunci când oamenii pot mânca, au voie să mănânce orice. Deci nu este sănătos.

Prin urmare, oamenii sunt predispuși să consume calorii goale sau nesănătoase. De exemplu, cele procesate și cele etichetate drept ușoare fără a fi așa, scrie Mejorconsalud.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel