
Dieta pacienților cu boli renale. Află ce alimente să eviți

Diagnosticarea cu o boala renală presupune administrarea tratamentului dar și schimbarea stilului de viață. Cei mai frecvenți factori de risc pentru boala renală sunt diabetul zaharat care nu este bine gestionat și hipertensiunea arterială. Dar și afecțiunile cardiace, virusul hepatitei C sau alcoolul sunt factori de risc. În cazul bolii renale alimentația ocupă un loc central.
Cu alte cuvinte, anumite alimente pot îmbunătăți funcția renală și pot preveni complicațiile. Altfel spus, rinichii sunt cei care elimină toxinele din corp, iar dacă aceștia sunt bolnavi, mai ales dacă pacientul are insuficiență renală cronică, dieta poate încetini procesul de deteriorare renală.
Medicii susțin că restricțiile dietetice variază în funcție de stadiul bolii renale. De asemenea, în cazul acestor bolnavi, rinichii nu pot elimina corect excesul de sodiu, potasiu și fosfor. De aceea, ei au risc de creștere a concentrațiilor sanguine ale acestor minerale. În consecință, o dietă bună va presupune limitarea sodiului și a potasiului la 2000 mg/zi și a fosforului la 1000 mg/zi.
Totodată, pacienții cu boli renale ar trebui să limiteze cantitatea de proteine din dieta lor.
Iată câteva alimente pe care trebuie să le eviți: