Sari la conținut

Dieta pacienților cu boli renale. Află ce alimente să eviți

Diagnosticarea cu o boala renală presupune administrarea tratamentului dar și schimbarea stilului de viață. Cei mai frecvenți factori de risc pentru boala renală sunt diabetul zaharat care nu este bine gestionat și hipertensiunea arterială. Dar și afecțiunile cardiace, virusul hepatitei C sau alcoolul sunt factori de risc. În cazul bolii renale alimentația ocupă un loc central.

Cu alte cuvinte, anumite alimente pot îmbunătăți funcția renală și pot preveni complicațiile. Altfel spus, rinichii sunt cei care elimină toxinele din corp, iar dacă aceștia sunt bolnavi, mai ales dacă pacientul are insuficiență renală cronică, dieta poate încetini procesul de deteriorare renală.

Medicii susțin că restricțiile dietetice variază în funcție de stadiul bolii renale. De asemenea, în cazul acestor bolnavi, rinichii nu pot elimina corect excesul de sodiu, potasiu și fosfor. De aceea, ei au risc de creștere a concentrațiilor sanguine ale acestor minerale. În consecință, o dietă bună va presupune limitarea sodiului și a potasiului la 2000 mg/zi și a fosforului la 1000 mg/zi.

Totodată, pacienții cu boli renale ar trebui să limiteze cantitatea de proteine din dieta lor.

Iată câteva alimente pe care trebuie să le eviți:

  • Avocado. Deși este un fruct extrem de benefic, acesta conține potasiu așa că nu este recomandat pacienților cu afecțiuni renale, mai ales dacă le-a spus să urmărească aportul de potasiu.
  • Conservele trebuiesc și ele evitate fiindcă conțin mult sodiu.
  • Orezul brun conține mai mult potasiu așa că nu ar trebuie consumat.
  • Bananele, ele fiind recunoscute pentru conținutul ridicat de potasiu.
  • Lactatele sunt bogate în vitamine, substanțe nutritive, fosfor, potasiu și au și multe proteine.
  • Portocalele. Deși au vitamina C care face mult bine organismului, ale sunt surse bogate în potasiu, așa că nu sunt indicate pacienților cu afecțiuni renale.
  • Caisele, deoarece sunt bogate în vitamina C, A, dar au și mult potasiu. Atenție! În caisele uscate există o concentrație și mai mare de potasiu așa că stai departe și de aceste fructe uscate.
  • Cartofii sunt legume care abundă în potasiu.
  • Roșiile este indicat să fie consumate în sosuri, dar nu crude deoarece au un conținut ridicat de potasiu.
  • Spanacul și sfecla conțin nutrienți, minerale dar și potasiu.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel