Sari la conținut

Dieta Pritikin luptă cu obezitatea, previne cancerul şi bolile de inimă

Nathan Pritikin a creat dieta în anii ‘50, după ce a aflat că are o afecţiune incurabilă la inimă. În încercarea de a lupta împotriva bolii, Pritikin a creat rapid o dietă săracă în grăsimi, bogată în fibre, la care a adăugat şi exerciţii fizice.

Regimul este recomandat îndeosebi persoanelor obeze, care, din cauza kilogramelor în plus, se confruntă şi cu alte probleme de sănătate.

Pe lângă pierderea în greutate, regimul reduce colesterolul rău, ajută la scăderea tensiunii arteriale şi la reglarea nivelului de insulină, astfel încât cei care suferă de diabet zaharat de tipul II pot controla adesea boala lor prin regim alimentar, fără a recurge şi la medicamente.

Principiile pe care trebuie sa le respecti

1. Proporţia grăsimilor reprezintă circa 10% din totalul alimentelor, dieta bazându-se în general pe carbohidraţi „buni”, care potolesc foamea: legume, fructe şi cereale integrale, nerafinate.

2.  Pritikin afirmă că cel mai important lucru este densitatea în calorii a fiecărui aliment. Dacă un aliment are 375 de calorii la 100 g, densitatea calorică este de 3,75 calorii/gram. Cu cât alimentul este mai rafinat, cu atât creşte densitatea sa în calorii. De aceea, se recomandă consumul de alimente bogate în fibre şi apă pentru a obţine senzaţia de saţietate

3. Eevitaţi dulciurile, făinoasele, ouăle şi cantităţile mari de carne

4. Programul Pritikin nu se limitează doar la fructe şi legume, însă este de preferat ca hrana consumată de-a lungul unei zile să se împartă între cinci şi şase mese.

5. Pentru a avea efectele dorite, dieta include şi exerciţiile fizice, cel mai recomandat fiind mersul pe jos timp de 30-45 de minute.

Alimente recomandate

–         o jumătate de cană cu cereale integrale, cum ar fi: grâu, ovăz, orez brun (câte o porţie de cinci ori pe zi);
– câte o cană cu legume crude (fasole, mazăre, broccoli) sau o jumătate de cană cu legume fierte pe zi;
– două-trei porţii de fructe pe zi, dintre care una poate fi formată din suc preparat în casă, proaspăt;
– două porţii pe zi de alimente bogate în calciu cum ar fi laptele sau iaurtul degresat;
– trei porţii pe săptămână de peşte sau crustacee, o porţie de carne de pasăre pe săptămână şi doar o dată pe lună o porţie de carne de vită;
– produsele rafinate precum pastele din făină albă sau crema de brânză trebuie limitate la maximum două porţii pe zi, fiind de preferat să se consume în combinaţie cu legume, pentru a furniza o cantitate mică de calorii;
– băuturile care conţin cofeină nu pot fi consumate mai mult de o dată pe zi. În schimb, sunt recomandate sucurile din legume, apa plată şi ceaiurile fără cofeină;
– alcoolul nu este indicat, însă vinul roşu este permis dacă nu se consumă mai mult de patru pahare pe săptămână pentru femei şi până la şapte pentru bărbaţi.

Alimente interzise

Alimente precum uleiurile, condimentele cu o concentraţie mare de sare, îndulcitorii artificiali sunt alimente care dăunează organismului. Ele nu sunt recomandate, însă în cazul în care sunt folosite, cantitatea trebuie să fie cât mai mică. Gălbenuşurile, carnea procesată, alimentele prăjite, snacks-urile, prăjiturile şi alte produse similare sunt interzise, pentru că sunt bogate în calorii.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel