miercuri, iunie 7, 2023

Dieta saraca în calorii sau dieta mediteraneană? Persoanele care sunt expuse riscului de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral ar trebui să-și urmărească dieta. Dar asta nu înseamnă că vor mânca mai puține grăsimi și nici că vor limita drastic proteinele animale.

O nouă analiză arată că cel mai eficient plan alimentar pentru protejarea sănătății cardiovasculare este dieta mediteraneană.

Te-ar mai interesa: Dr. Cezar spune care este cel mai bun ”medicament”...

7 diete populare diferite și efectele acestora asupra riscului cardiovascular

Dieta mediteraneană

Studiul este primul care compară șapte diete populare diferite și efectele acestora asupra riscului cardiovascular.

Deși ghidurile actuale recomandă o varietate de programe nutriționale pentru pacienții cu risc ridicat, acestea se bazează în general pe date științifice cu certitudine scăzută, spun cercetătorii de la Universitatea din Manitoba, Canada.

Noua analiză a fost publicată în British Medical Journal (BMJ). Cercetătorii au comparat:

  • Dieta mediteraneană
  • Diverse diete cu conținut scăzut sau foarte scăzut de grăsimi
  • Diete combinate sărace în sare și sărace în grăsimi
  • Diete cu proteine animale minime

În total, au revizuit 40 de studii clinice anterioare care au implicat 35.548 de voluntari. Urmărirea mediană a participanților a fost de 3 ani (interval de la 9 luni la 17,5 ani).

Te-ar mai interesa: Cât timp poți avea cancer fără să știi. Lista neop...

După cum au descoperit cercetătorii, dieta mediteraneană a fost cea mai bună pentru a proteja împotriva evenimentelor cardiovasculare. De fapt, persoanele cu risc moderat de atac de cord sau accident vascular cerebral au fost reduse prin:

18% risc de deces din orice cauză

  • Risc de deces de 45% din cauze cardiovasculare;
  • Risc de 35% de accident vascular cerebral;
  • Risc de 52% pentru infarct miocardic non-letal.

În consecință, dietele sărace în grăsimi au redus riscul de deces din orice cauză cu 16%. De asemenea, au redus riscul de infarct miocardic non-letal cu 23%.

Te-ar mai interesa: Ridurile din creier dictează funcția acestuia. Stu...

Beneficiile cu dietele mediteraneene și sărace în grăsimi au fost și mai mari la pacienții cu risc crescut de evenimente cardiovasculare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private