Sari la conținut

Dieta și demența: Top 5 alimente care ar putea accelera declinul cognitiv

simptome dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne de demență de care să fii conștient

Dieta și demența: Top 5 alimente care ar putea accelera declinul cognitiv. 

Potrivit unui studiu publicat în The New England Journal of Medicine, riscul de demență a crescut semnificativ la persoanele cu niveluri ridicate de zahăr din sânge, cu sau fără diabet.

De la sănătatea fizică la cea psihică, dieta are un rol de jucat în orice. Fie că este vorba de pierderea în greutate sau de un efort de a îmbunătăți concentrarea și atenuarea în același timp a nivelului de stres – dieta este răspunsul la orice.

În mijlocul acestora, demența – un termen umbrelă folosit pentru a defini un grup de tulburări caracterizate prin pierderea funcției cognitive cu probleme de gândire, raționament și concentrare – este, de asemenea, influențată de alegerile dietetice.

Pe de o parte, consumul de alimente potrivite poate atenua considerabil riscul de demență, există unele alegeri dietetice care ar putea să se întoarcă și să accelereze declinul cognitiv.

Aruncă o privire la cinci astfel de alimente care ți-ar putea face rău.

Alimente care ar putea accelera declinul cognitiv: 1. Carbohidrați rafinați

Carbohidrații rafinați sau carbohidrații simpli sunt alimente care sunt eliminate sau valoarea lor nutrițională inerentă. Ceea ce ar putea crește riscurile de creștere a zahărului din sânge și a nivelurilor de glucoză în timp.

Aceste alimente se descompun cu ușurință în sânge și această fluctuație a glucozei poate fi un factor de risc pentru demență împreună cu diabetul de tip 2. Potrivit unui studiu publicat în The New England Journal of Medicine, riscul de demență a crescut semnificativ la persoanele cu niveluri ridicate de zahăr din sânge, cu sau fără diabet.

2. Alimente prăjite

Potrivit unui nutriționist și expert în creier de la Harvard, consumul de alimente prăjite precum gogoși, pui prăjit, nuggets și cartofi ar putea crește riscul de demență. Acest lucru se întâmplă din cauza inflamației declanșate de deliciile bogate în calorii care ar putea deteriora vasele de sânge din creier.

Un studiu care a implicat 715 persoane a descoperit că consumul prea des de alimente prăjite ar putea fi, de asemenea, asociat cu riscul depresiei pe termen lung.

de ce am colesterolul mare

Alimente care ar putea accelera declinul cognitiv: 3. Alcool

Experții spun că un pahar sau două de vin roșu în fiecare zi poate fi benefic pentru inimă și sănătatea mintală. Cu toate acestea, trebuie să știi unde să te oprești când vine vorba de alcool, deoarece acesta este, de asemenea, asociat cu inflamația și declinul cognitiv.

Potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal în 2018, persoanele care s-au abținut complet de la alcool au avut un risc mai mic de a dezvolta demență, spre deosebire de ceilalți care au băut aproximativ 14 băuturi pe săptămână.

4. Carne roșie

Carnea roșie, spre deosebire de proteinele slabe precum puiul, curcanul și peștele, este o sursă de grăsimi saturate care ar putea fi dăunătoare atât pentru inimă, cât și pentru creier.

Prin urmare, pentru a proteja sănătatea cognitivă, se recomandă să limitați aportul de fripturi și alte surse de carne roșie.

Alimente care ar putea accelera declinul cognitiv: 5. Băuturi cu zahăr

Fie că este vorba de sucuri de fructe ambalate sau sucuri cu zahăr, băuturi energizante sau chiar băuturi fără zahăr, toate acestea au arome artificiale, siropuri de fructoză, îndulcitori și conservanți adăugați care ar putea crește în tăcere riscul de demență.

Prin urmare, se recomandă să vă abțineți de la acestea pentru a preveni riscurile pe termen scurt și lung ale declinului cognitiv.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel