Sari la conținut

Diferența dintre plombele normale și cele realizate cu laser

[ File # csp8672562, License # 1868328 ] Licensed through http://www.canstockphoto.com in accordance with the End User License Agreement (http://www.canstockphoto.com/legal.php) (c) Can Stock Photo Inc. / zurijeta

Mergem la stomatolog și vrem o plombă care să respecte culoarea dinților naturali și care să reziste. De multe ori ni se spune că „se rezolvă cu laser”. În realitate, însă, suntem păcăliți, mulți stomatologi folosind o banală lampă, nu o tehnologie laser pentru care trebuie să faci o specializare ca s-o poți manevra

Dana Lascu

Î n cabinetele stomatologice din România se folosește pe scară largă lampa de fotopolimerizare cu ajutorul căreia se schimbă consistența materialelor de obturație (plomba). Materialul de plombă are o consistență plastică, se aplică în cavitate preparat, iar consistența se modifică, devinind dură sub acțiunea luminii emisă de lampa de fotopolimerizare. „Lampa de fotopolimerizare emite o lumină de culoare albastră și necesită folosirea unor ochelari de protecție de culoare portocalie, sau are un ecran micuț de culoare portocalie. Recent lămpile sunt cu led și sunt concepute pentru a polimeriza fotoiniţiatorii pe bază de camforchinonă, la o lungime de undă de aproximativ 468 nm. Răşinile compozite cu fotoiniţiatori alternativi, care nu sunt pe bază de camforchinonă, necesită lungimi de undă de aproximativ 410 nm. Pentru a lucra cu acestea nu este nevoie de școlarizare suplimentară”, explică explică dr Mina Vasiliu, absolventă a unui Master Laser Dentistry, la Univestitatea RWTH din Aachen.

Varianta cu laser și ce presupune ea

Există ca și tehnologie revoluționară de preparare a cavităților soluția cu aparate laser. Acestea înlocuiesc clasica freză și asigură comfortul pacientului prin dispariția presiunii, vibrației și a creșterii temparaturii. „Și aceste aparate emit o lumină care este de culoare roșie și necesită ochelari de protecție care se poartă obligatoriu de către pacient, medic și asistentă. Lungimile de undă sunt 810, 940, 980 sau 2780 nm. Lungimea de undă este diferită în funcție de țesuturile asupra că- rora se acționează”, detaliază, la rândul ei, dr. Felicia Comă- nescu (foto), și ea absolventă a aceluiași master. Pentru a lucra cu aceste aparate se urmează cursuri de specialitate, iar medicii care au urmat aceste cursuri se regăsesc pe site-ul asociației de profil.

„Nu oricine poate lucra cu laserul”

„Din dorința de a vinde, de a atrage pacienți, există medici care generalizează și crează confuzii explicând pacienților că „v-am pus o plombă cu laserul”, ceea ce este total greșit. Cavitatea se pregătește cu tehnologia laser și medicul care stăpânește această metodă este supraspecializat, în timp ce lampa de fotopolimerizare doar schimbă consistența materialului de plombă”, punctează dr. Mina Vasiliu. Diferența se vede și când vine vorba de plata lucră- rii, „costurile pentru tratament cu lampa foto fiind de câteva sute de euro, în timp ce pentru cele în care se utilizează tehnologia laser ajung la câteva mii bune, poate chiar și zeci de mii, în funcție de cât de mare este lucrarea”, mai spune specialistul.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel