Sari la conținut

Dilemă: A lua sau nu… contraceptive?

Nicio metodă contraceptivă nu este 100% eficientă, fără efecte adverse și fără să impună controlul medical periodic, sunt categorici medicii specialiști

Daniela Șerb

Privite pe bună dreptate drept un imens pas înainte în controlul nașterilor, metodele moderne de contracepție și în special pilula cu hormoni pot avea asupra organismului femeii efecte nedorite. Pentru a le ocoli ar trebui să adoptăm în cunoștință de cauză acea metodă antisarcină care ni se potrivește.
„Planificarea familială este o metodă de profilaxie primară.care are ca scop păstrarea sănătății familiei prin prevenirea cauzelor legate de viața sexuală și reproducere care ar putea genera suferință sau deces. Această planificare familială se realizează cu ajutorul mijloacelor contraceptive”, explică medicul de familie Adriana Dogaru, vicepreședintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie Dolj.
Avantajele folosirii contraceptivelor sunt multiple, de la evitarea unei sarcini nedorite, la eliminarea riscurilor și traumelor repetate ale femeii care solicită întreruperea sarcinii prin avort și până la protecția împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
“Alegerea metodei contraceptive se face în urma unor discuții cu ambii parteneri sau doar cu unul, consiliere în timpul căreia pacienții trebuie să primească acele informații legate de modul de acțiune, eficiența, reacții adverse și contraindicații”, mai spune dr. Dogaru.

Avantaje și dezavantaje
“Nu există un contraceptiv ideal care să asigure o eficacitate de 100%, să fie degrevat de efecte adverse, să nu impună control medical periodic. În asemenea situație, stabilirea metodei contraceptive va fi o problemă strict individualizată şi în strânsă legătură cu motivaţia persoanei care doreşte utilizarea contracepţiei”, adaugă medicul.
Astfel, avantajele metodelor contraceptive naturale (metoda calendarului, determinarea temperaturii bazale) sunt acelea că nu au efecte secundare, dar siguranța folosirii lor e mică.
Contraceptivele de barieră precum prezervativul, diafragma sau spermicidele vaginale au avantajul că nu au efecte adverse, nu trebuie administrate zilnic, nu costă mult, se pot obține de la farmacie fără prescripție medicală și protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. În plus, ele pot fi folosite de femeile care alăptează și utilizarea lor poate fi întreruptă în orice moment. Dezavantajele țin de interferența cu activitatea sexuală, ca să nu mai vorbim de rata de eșec ridicată.
Pilula prieten sau dușman?
Contraceptivele hormonale sunt preparate care conțin steroizi sexuali feminini (estrogen și progesteron sintetic) și pot fi administrate oral sub formă de pilule, de injecție, de implant, inel vaginal sau plasture transdermal.
Pe lângă efectele secundare deloc de neglijat care includ sângerările neregulate sau tulburări ale ciclului menstrual, amenoree, grețuri, risc mare de osteoporoză și sarcină ectopică, creșterea în greutate și tăierea poftei de sex, întârzierea ovulației și a fertilității care poate ajunge până la 2 ani, lista contraindicațiilor este, la rândul ei, la fel de lungă.
Sterilizarea chirurgicală
Dispozitivele intrauterine au și ele o serie de dezavantaje care țin de durere, sângerare, expulsie spontană, perforație uterină, sarcină ectopică sau infecție pelvină.
În aceste condiții, sterilizarea chirurgicală (ligaturarea trompelor uterine împiedicând contactul ovulului cu spermatozoidul) pare cea mai avantajoasă metodă contraceptivă pentru că nu influențează desfășurarea actului sexual, crește satidfacția prin dispariția fricii de sarvcina nedorită, poate fi folosită de femeile care alăptează și nu este un pericol pentru sănătate. Complicațiile sunt rare și pot fi de genul infecțiilor, hematoamelor, sau a aderențelor intraabdominale poststerilizare.
Opțiunea pentru această metodă radicală ar trebui făcută doar atunci când femeia este absolut singură că a adus pe lume toți copiii pe care și i-a dorit.

Când e interzisă
Contraindicațiile sunt și ele de două feluri: absolute – în bolile coronariene și cerebrovasculare, în dislipidemii, tulburări de coagulare și tromboze venoase, în cancer mamar, afecțiuni hepatice, suspiciune de sarcină, sângerări nediagnosticate, precum și la femeile fumătoare peste 35 de ani.
La acestea se adaugă și contraindicațiile relative care includ migrene frecvente, vârsta peste 40 de ani, obezitate. „În cazul indicațiilor chirurgicale, administrarea anticoncepționalului trebuie oprită cu patru săptămâni înainte”, mai spune dr. Dogaru.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel