Sari la conținut

Dinții înghesuiți la copii – cauze și tratament

Numerosi parinti se intreaba de ce din ce in ce mai multi copii din generatia de astazi au nevoie de aparat dentar. Dintii de lapte erau atat de frumos aliniati, iar micutul avea un zambet perfect, de ingeras, si deodata dintii permanenti erup inghesuiti, intr-un deranjament haotic. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodontie prezinta cele mai frecvente cauze ale acestei probleme si modalitatile de tratament care pot fi luate incalcul inca de la o varsta frageda a copilului.

Mostenirea genetica este una din cauzele cele mai frecvente ale dintilor inghesuiti la copii, fiind destul de comune cazurile in care cel mic mosteneste maxilarele mici de la unul dintre parinti, iar de la celalalt dinti mai mari.

In cazul unui copil care, foarte probabil, nu va avea nevoie de aparat dentar, intre 4 si 6 ani vor aparea spatii intre dintii de lapte (proces numit diastemizare), semn ca maxilarul creste pentru a se pregati pentru eruptia dintilor de adult.

„In schimb, daca dintii de lapte sunt in contact unii cu ceilalti, dintii permanenti care ii vor inlocui si care sunt mult mai mari, nu vor avea loc. Asadar, daca la varsta de 6-7 ani, incisivii de lapte ai copilului sunt in contact, aceasta ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma care sa va trimita la medicul ortodont. Este mai usor sa creezi spatiu pentru eruptia corecta a dintilor, decat sa ii corectezi dupa ce au iesit stramb”, explica doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont.

O alta explicatie este oferita de teoria filogenetica, antropologii demonstrand ca stramosii nostri (australopitecul, omul de Neanderthal etc.) aveau cutia craniana care adaposteste creierul foarte mica, iar maxilarele foarte mari, proeminente (asemanatoare maimutelor de astazi). In acele vremuri, alimentatia formata din alimente dure (radacininoase, fructe tari, crude, carne neprocesata etc.) suprasolicita musculatura si stimula dezvolarea oaselor maxilare. Dintii aveau si ei dimensiuni mai mari, insa cu toate acestea nu s-au gasit inghesuiri dentare la stramosii nostri.

„Pe masura ce specia umana a evoluat, odata cu descoperirea focului, uneltelor, agriculturii, alimentatia acesteia s-a schimbat, maxilarele mai putin solicitate s-au redus ca dimensiuni, iar cutia craniana a crescut, pentru a adaposti creierul din ce in ce mai mult solicitat. Aceeasi teorie afirma ca se va reduce si numarul dintilor: va disparea molarul de minte, incisivul lateral superior, premolarul 2 si incisivul central inferior. Acest lucru este observat deja la o parte din populatie si uneori reprezinta o problema prin asimetria pe care o creaza in dentitia adultului”, a adaugat stomatoloogul.

Asadar, alimentatia din ce in ce mai procesata (cerealele inmuiate in lapte, shake-uri, smoothies, sucuri in loc de fructe intregi, piure-uri, alimente pasate etc.) nu mai stimuleaza dezvolarea oaselor copiilor, asa cum se intampla cu parintii lor la aceeasi varsta, iar dintii nu mai au loc pentru a se putea alinia corect fara ajutorul unui aparat dentar.

Tratarea dintilor inghesuiti

Daca parintii observa ca dintii celui mic sunt inghesuiti, este important sa stie ca in acest caz si dintii la varsta adulta vor fi inghesuiti de asemenea, fiind indicata purtarea aparatului dentar.

„In cazul frecvent in care maxilarele sunt prea mici fata de dimensiunea dintilor ce urmeaza sa iasa, este recomandat ca acestea sa fie largite inca de la 7 ani, cand oasele sunt mai maleabile. La o varsta mai mare va fi nevoie de extractii dentare pentru a face loc dintilor pe un maxilar prea mic, iar tratamentul va dura mai mult. In plus, este mai usor sa dirijam dintii sa erupa in pozitia corecta, decat sa ii corectam dupa ce au iesit anormal”, explica medicul.

In perioada 7-12 ani, tipul de aparat dentar cel mai des folosit este cel mobil, care prezinta un surub ce va fi activat saptamanal de catre parinte pentru a largi incet-incet maxilarele. “In cele mai multe cazuri, daca dintilor li se creeaza spatiul necesar, ei vor erupe in pozitie corecta. Chiar daca exista situatii in care acestia erup in pozitii anormale, un mare castig este acela ca nu va mai fi nevoie de extractia unor dinti permanenti”, a completat doamna doctor.

Un alt tip de aparat este cel functional, folosit in inghesurile minore, asociate si cu decalaje de pozitionare a maxilarelor unul in raport cu celalalt, avand si rolul de a impiedica practicarea unor obiceiuri daunatoare ca sugerea degetului, roaderea unghiilor etc. Mai rar se poate folosi aparatul dentar fix partial (lipit pe 6 dinti).

Dupa varsta de 12 ani, aparatele mobile si cele functionale sunt mult mai rar folosite, deoarece isi pierd eficienta. Inghesuirile dentare netratate pana la acesta varsta se trateaza cu aparat dentar fix cu bracketuri metalice, ceramice sau de safir.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel