Sari la conținut

Director medical Sp. Obregia: Marele neajuns la pacienţii cu tulburări depresive e sentimentul de stigmatizare

depresie
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Depresia, boala care afectează omenirea

Dr. Eduard Motoescu, directorul medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Dr. Al. Obregia” atrage atenţia că foarte mulţi pacienţi ezită în a se prezenta la psihiatru pentru că se tem de stigmatizare şi că au preconcepţii legate de efectele tratamentelor de specialitate.

Medicul atrage atenţia asupra situaţiei pacienţilor cu forme complicate de depresie şi care ajung pentru internare în spital după ce tratamentele primite în ambulator nu au efect.

În cazul lor este nevoie de aproximativ o lună pentru ca un pacient cu depresie severă să poată fi externat în condiţii bune, iar o mare problemă în sistem este monitorizarea deficitară a pacienţilor după externare, avertizează dr. Motoescu într-un interviu pentru News.ro.

Teama de stigmatizare

”Societatea poate să ajute foarte mult, mai ales prin modularea educaţiei pacienţilor pentru că marele neajuns la pacienţii cu tulburări depresive este faptul că au acest sentiment de stigmatizare a lor dacă apelează la un specialist, de aceea sunt foarte multe rezistenţe, până să ajungă în faţa unui specialist, a unui psihiatru.

Foarte mulţi oameni au această respingere în faţa ideii de a se prezenta la un psihiatru şi a veni cu sufletul pe tavă, ca să zic aşa, se gândesc la tot felul de legende, la tipologii din acestea, că dacă ai ajuns la psihiatru vei începe un tratament care o să-ţi deregleze creierul, nu vei mai fi tu, vor apărea nişte chimicale în tine care te vor schimba ca persoană, care vor da dependenţă şi vei fi un om ruinat, să spunem aşa, şi ca atare arătat cu degetul de cei care cunosc faptul că ajungi la spitalele de psihiatrie.

E o mare neîmplinire să ajungi la psihiatru, ideea asta apare cumva din şcoli, din liceu, cumva ţine şi de orgoliul personal, cum, nu pot eu să-mi rezolv problemele, trebuie să mă duc să mi le rezolve altul”, a explicat dr. Motoescu.

El a adăugat că la spital ajung cazurile de depresie ”complicate”, adică acelea care nu dau rezultate în tratamentul ambulator.

”În ultimul timp s-au înmulţit foarte mult clinicile de psihiatrie, ceea ce este foarte bine pentru că există această tendinţă de a încerca să ajuţi omul nu internându-l şi punându-l într-un mediu artificial, dar sunt persoane care nu au rezultate cu astfel de tratamente şi pentru a minimiza riscul suicidului este necesară o internare cu supravegherea pacientului, o monitorizare a efectelor terapeutice, a celor adverse”, explică medicul.

Tratament scump, inaccesibil pacienţilor din România

În România ar putea fi decontat un medicament original foarte scump, eficient în acest tip de depresie.

”Sub 5% din formele de depresie sunt aşa-numitele depresii rezistente la tratament. Se aplică tratament pentru depresie rezistentă şi să spunem că se mai recuperează o parte dintre pacienţi, ca variante terapeutice ar fi terapia electroconvulsivantă şi mai nou a apărut un medicament original care va fi disponibil şi pentru pacienţii din România, deşi are un preţ prohibitiv, o cură este 5.000 de euro pe lună, pare o sumă pe care puţini oameni din ţara noastră o au disponibilă.

Se speră ca de la începutul lui iunie să se facă primele administrări de acest medicament care se foloseşte doar în cazurile de depresie rezistentă, acele puţine cazuri în care terapia convenţională nu dă rezultate”, a spus medicul.

Potrivit dr. Motoescu, timpul necesar pacienţilor internaţi cu depresii complicate variază de la trei săptămâni până la o lună de spitalizare. Veriga slabă a sistemului este, consideră el, monitorizarea deficitară a pacientului după externare.

”În cazul depresiilor mai complicate, care necesită internare, efectele terapeutice se văd de la 3 luni în sus, după începerea tratamentului, un depresiv ar avea nevoie cam de o lună de spitalizare pentru a-l externa în condiţii bune”, a arătat el.

Tinerii, tot mai expuşi riscului de a deveni depresivi

”Se înregistrează o incidenţă mai mărişoară a tulburărilor depresive, după pandemie au fost evidente nişte lucruri pe partea aceasta de tulburări afective mai ales la tineri, la adolescenţi, asta ar fi motivul îngrijorării, aceste tulburări depresive care apar mai mult la vârste tinere.

De obicei, ele apar după 25 de ani, când oamenii se lovesc aşa şi de un context existenţial mai puţin prielnic, apar tot felul de probleme, neajunsuri financiare, dificultăţi profesionale şi aşa mai departe.

Colegii noştri de la Psihiatrie pediatrică se văd deseori în faţa unor cazuri de tulburări depresive care trebuie sancţionate terapeutic, să zic aşa”, a mai spus directorul medical al Spitalului ”Obregia” din Capitală în interviu pentru News.ro.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel