Sari la conținut

Disciplina alimentară a unei familii începe la cumpărături

Tentaţia pentru junk-food şi dulciuri în exces a unei persoane din familie tinde să influenţeze negativ obiceiurile alimentare ale tuturor membrilor acesteia. Disciplina alimentară începe la cumpărături, de aceea este important ca întreaga familie să participe la alegerea alimentelor.

„Igiena cumpărăturilor”

„Lăsaţi-vă copiii să-şi bage nasul în cartea de bucate, să caute reţete on-line sau să rupă pagini din reviste de specialitate pentru preparate sănătoase. Puneţi-le laolaltă când mergeţi la cumpărături şi implicaţi toată familia în achiziţionarea ingredientelor”, recomandă specialiştii în nutriţie într-un articol publicat pe site-ul WebMD.
Înlocuiţi obiceiurile proaste cu unele sănătoase

Obiceiurile sănătoase nu se instalează peste noapte. De aceea este bine să gândiţi o strategie în mai mulţi paşi. Un truc eficient este acela de „a înşela” obiceiurile greşite, înlocuindu- le cu unele bune.

De exemplu, puteţi începe prin renunţarea la sucuri acidulate sau cu multe chimicale. În locul lor, beţi lapte sau apă.

Faceţi la fel cu snacks-urile: când vă tentează un astfel de produs consumaţi un fruct. Pentru a convinge copiii să adopte obiceiuri sănătoase, încercaţi să-i ademeniţi prin joc. Încurajaţi-i să facă feţe zâmbitoare sau animale din legume şi fructe sau puneţi alimentele în farfurii ori pahare speciale, care să-i tenteze.

Obiective culinare rezonabile

Pentru un succes garantat în consolidarea unor obiceiuri alimentare sănătoase este nevoie să ţineţi cont de fiecare persoană în parte, dar şi de familie ca un tot. Pentru acest lucru, specialiştii vă îndeamnă să nu exageraţi atunci când vă stabiliţi obiectivele. Este posibil ca, uneori, să nu vă fie uşor să renunţaţi la anumite plăceri (de exemlpu, la consumarea floricelelelor în timpul unui film). În acest caz, recomandabil e să le consumaţi în cantităţi mai mici.

La fel de important este să nu clacaţi la prima încălcare a regulamentului şi să fiţi perseverenţi.

Evitaţi clişeele alimentare

Pentru ca meniul zilnic să nu fie plictisitor, includeţi un element- surpriză şi faceţi combinaţii de alimente sănătoase. Evitaţi clişeele conform cărora micul dejun trebuie să conţină cereale integrale şi pâine prăjită, şi serviţi-le pentru cină sau prânz, deoarece nu este obligatoriu ca în fiecare zi să consumaţi carne. Dimpotrivă, repaosul de carne poate fi considerat o opţiune sănătoasă.

„Proteinele din carne sunt de cea mai bună calitate, însă un meniu ovo-lacto-vegetarian la care se adaugă fructe de mare e foarte sănătos, în condiţiile în care carnea de pui nu mai e considerată o variantă foarte sănătoasă, iar carnea roşie e implicată în apariţia cancerului colorectal”, zice nutriţionistul Luiza Pârvu.

Ea recomandă consumul de legume (în special crucifere: varză, broccoli). Ele cresc aportul de fibre îmbunătăţind tranzitul şi protejând organismul de cancerul colorectal.

 

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel