Discopatia lombară: cauze și simptome

Discopatia lombară: cauze și simptome
Discopatia lombară: cauze și simptome

Discopatia lombară este o afecțiune a coloanei vertebrale care se manifestă prin degenerarea discurilor intravertebrale situate în zona lombară. De asemenea, discopatia poate să fie prezentă la oricare din cele 3 regiuni ale coloanei: lombară, toracală și cervicală.

Care sunt cauzele afecțiunii:

De regulă, discopatia lombară este determinată de schimbările degenerative care apar, în mod firesc, odată cu înaintarea în vârstă. Dar alterarea degenerativă a discului intervertebral este favorizată și de factori precum: efortul fizic prelungit și solicitant, anumite accidente, traumatisme, obezitate, poziția vicioasă a corpului, sedentarismul, fumatul.

Principalele simptome sunt:

Durerile manifestate în discopatia lombară sunt situate în zona lombo-sacrală. De regulă, durerea va iradia și pe un picior. Apare mersul șchiopătat din pricina durerii intense. Cele mai dese manifestări sunt:

  • durerea persistentă – durează peste 5 săptămâni,
  • durere care se accentuează când persoana sta în șezut sau când se apleacă,
  • durerea este și la nivelul coapselor, a feselor,
  • amorțeală și furnicături în picioare,
  • slăbiciune la nivelul picioarelor

În ce constă tratamentul:

Dacă durerea nu este profundă, se poate ca pacientul să se vindece cu medicamente calmante, antiinflamatorii și cu multă odihnă. Însă dacă durerile sunt persistente și nu cedează este nevoie de intervenția medicului ortoped.

Pacientul poate face kinetoterapie care va ajuta mult, dar ședințele nu trebuiesc oprite dacă durerea dispare ci este bine să continue câteva luni. De ajutor pot fi și unele procedee precum sunt: elongațiile vertebrale sau decompresia vertebrală tridimensională, însă numai după evaluarea pacientului medicul poate stabilit corect tratamentul. Trebuie să reținem că dacă durerea nu dispare în urma tratamentului medicamentos care constă în antiinflamatoare steroidiene, infiltrații, el trebuie să facă investigații medicale precum sunt radiografie, computer tomograf, RMN. Cu ajutorul acestora se va stabili dacă este cazul de o intervenție chirurgicală sau este suficientă recuperarea medicală.

60 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox