Sari la conținut

Disfuncția erectilă, mituri și adevăruri. Poate fi declanșată de această boală gravă

Disfuncția erectilă, un subiect extrem de dificil și sensibil, de regulă tabu, este o afecțiune care se caracterizează prin inabilitatea persistentă, constantă de a obține și/sau menține o erecție suficientă pentru o activitate sexuală satisfăcătoare. Cauzele care stau la baza ei sunt multiple, uneori disfuncția erectilă poate să fie semnul existenței diabetului zaharat sau al unor boli de inimă.

Această afecțiune afectează mai mult de 100 de milioane de bărbați la nivel global. Datele statistice la nivel global arată că cel puțin 15% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani întâmpină dificultăți în erectile lor ocazional în timpul actului sexual. O mulțime de cauze pot sta la baza acestei probleme, de exemplu, uneori chiar consumul exagerat de alcool poate să fie de vină, arată specialiștii. Și epuizarea, oboseală acumulată în timpul săptămâni poate da astfel de neplăceri în dormitor. Cu toate acestea, medicii spun că dacă această problemă este continuă și durează mai mult de 3 luni trebuie să mergi la medic și să afli cauza.

Principalii factori de risc:

  • Boli care apar o dată cu înaintarea în vârsta precum: ateroscleroză, diabetul zaharat, afecțiunile cardiace, hepatice, renale, scleroza multiplă, boala Parkinson, boala Alzheimer, depresia, anxietatea, stresul post-traumatic, hipertiroidia, hipotiroidia.
  • Anumite medicamente precum diureticele, unele antihipertensive, tratamentele hormonale dar și antidepresivele pot avea ca efect secundar instalarea unei disfuncții erectile care se mențin pe toată perioada utilizării lor.

Mituri și adevăruri legate de disfuncția erectilă:

  • Disfuncția erectilă înseamnă că ceva se întâmplă cu penisul. Adevărat. Erecția sau lipsa uneia poate fi un semnal de alarmă că există la bază o problemă medicală. De exemplu, de vină poate să fie o afecțiuni a coronariană, hipertensiunea arterială. Colesterolul ridicat poate deteriora vasele de sânge, împiedicând fluxul sanguin al penisului. De asemenea, medicii susțin că problemele legate de erecție pot fi și semnul unui diabet zaharat, a testosteronului scăzut sau al depresiei.
  • Numai medicul specialist te poate trata. Este și fals și adevărat. Primul pas este să conștientizezi că ai o problemă care nu va trece de la sine și să ajungi la medic. Și medicul de familie poate fi un bun început deoarece acesta îți poate da analize de sânge. Poate să vadă de exemplu dacă ai nivelul de zahăr ridicat în sânge sau dacă ai colesterolul mărit. Ulterior, da trebuie să ajungi și la un medic specialist urolog care să te consulte și să vadă dacă ai probleme care țin de prostată sau dacă ai anumite probleme urinare.
  • Viciile nu pot afecta viața sexuală. Fals. Viciile tale – alcoolul, fumatul îți afectează starea de sănătate și în particular viața sexuală. De exemplu, fumatul deteriorează vasele de sânge, împiedicând fluxul sanguin și făcând dificilă obținerea unei erecții. Un studiu realizat în Iran arată că după numai un an de la renunțarea la fumat, peste 30% dintre foștii fumători au avut îmbunătățiri ale erecției.
  • Bărbații cu această afecțiune nu au nicio dorință sexuală. Este un mit. Afecțiunea în sine nu afectează în mod direct dorința. Este însă posibil ca marea majoritate a bărbaților cu astfel de probleme să evite actul sexual nu pentru că nu au dorință ci fiindcă nu pot menține o erecție.
  • Ocazional, dacă ai probleme cu obținerea unei erecții înseamnă ca ai disfuncție erectilă. Este un mit. Oboseala, stresul, anxietatea, anumite probleme personale pot determina ca unui bărbat să îi fie afectată capacitatea de a face sex, dar acest aspect poate fi doar ocazional și nu are nicio legătură cu disfuncția erectilă.
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: