Sari la conținut

Disfunctia erectila va fi in curand o epidemie in randul tinerei generatii?

Multa vreme, disfunctia erectila a fost considerata ca fiind o problema legata de varsta inaintata, insa cazurile tot mai dese de disfunctie erectila in randul tinerilor par sa demonteze aceasta afirmatie. Desi este mai frecventa in randul barbatilor peste 40 de ani, tulburarea de erectie poate sa apara si la barbatii tineri.

Incidenta in crestere a disfunctiei erectile la populatia mai tanara

De-a lungul ultimilor ani, cercetatorii au observat ca sansele de a experimenta disfunctie erectila cresc pe masura inaintarii in varsta. Cu toate acestea, conform datelor din studiu arata ca 8% dintre barbatii cu varsta cuprinsa intre 20 si 29 de ani sunt afectati de disfunctia erectila.

Datele arata ca tot mai multi barbati care nu au implinit 40 de ani apeleaza la remedii si cer sfatul medicului pentru tulburari de erectie. Factorii care genereaza incapacitatea de a obtine sau mentine o erectie ferma pentru desfasurarea unui act sexual pot sa apara la orice varsta. Este vorba atat de factori fizici, cat si emotionali.

Factori care contribuie la aceasta tendinta

Exista mai multi factori care contribuie la cresterea cazurilor de disfunctie erectila in randul populatiei tinere. Printre acestia se numara inclusiv stilul de viata nesanatos, obezitatea, stresul si problemele emotionale, care sunt frecvente in randul persoanelor tinere.

Obtinerea unei erectii ferme este un proces complex, in care sunt implicate circulatia sangelui, echilibrul hormonal, muschii si emotiile. Existenta unui dezechilibru la oricare dintre aceste sisteme poate conduce la tulburari de erectie.

De exemplu, pentru a avea si mentine o erectie puternica, barbatul trebuie sa aiba o buna circulatie a sangelui. Existenta unei probleme la acest nivel, cum ar fi ingustarea vaselor de sange (asteroscleroza), poate conduce la disfunctie erectila. Obezitatea este un factor de risc si la varste mai mici, asa ca mentinerea unei greutati corporale normale poate preveni aparitia precoce a problemelor de erectie.

Pe de alta parte, problemele emotionale pot contribui la aparitia disfunctiei erectile. Aici intra anxietatea, depresia si stresul. Toate acestea pot interfera cu procesul complex pe care il implica obtinerea unei erectii. La tineri, o alta cauza destul de frecventa pentru aparitia disfunctiei erectile o reprezinta consumul de substante interzise.

Impactul disfunctiei erectile asupra barbatilor tineri

Disfunctia erectila are un impact negativ asupra vietii sexuale, deci afecteaza satisfactia ambilor parteneri si poate duce la probleme de cuplu. Multi dintre barbatii tineri care se confrunta cu tulburari de erectie au o stima de sine scazuta, deoarece relatiile intime le sunt afectate. Increderea in sine scade, iar in timp pot aparea stari de anxietate si depresie.

Pe langa faptul ca are potentialul de a influenta negativ parerea barbatilor despre sine si echilibrul emotional, disfunctia erectila la tineri poate fi un simptom al unei alte probleme de sanatate, cum ar fi diabetul.

Importanta abordarii problemei din timp

Este important ca barbatii care se regasesc in ipostaza de a nu putea intretine un act sexual din cauza slabiciunii erectiei sa acorde atentie acestui fenomen si sa abordeze problema din timp, asa incat sa poata preveni complicatiile. Prin discutia cu un specialist, se poate obtine un plan de tratament adecvat in timp util. Astfel, tinerii isi vor imbunatati viata sexuala si vor identifica motivele din spatele acestei probleme.

Concluzii

Disfunctia erectila in randul tinerilor este o problema in crestere, care are impact negativ asupra vietii sexuale si asupra imaginii de sine a barbatilor. Pentru ca tulburarile de erectie sa fie gestionate corect si sa nu se agraveze, barbatii trebuie sa se adreseze specialistilor si sa faca anumite schimbari in stilul de viata.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5313296/

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel