sâmbătă, septembrie 25, 2021

Bărbații care au disfuncție erectilă sunt de două ori mai susceptibili de a face un atac de cord, un stop cardiac sau un accident vascular cerebral, arată un studiu recent, realizat pe 2.000 de oameni.

Dana Lascu

Cercetătorii atrag atenția că dificultatea de a obține și de a menține o erecție ar trebui să-i facă pe bărbați să meargă la doctor. Disfuncțiile erectile (DE), care pot fi cauzate de hiperternsiune și colesterol, afectează unul din 10 bărbați, la un moment dat în timpul vieții.

Impotența ar trebui să fie considerată un simptom mult mai relevant pentru bolile carrdiovasculare – cea mai frecventă cauză de deces la nivel mondial – înainte de a factori de risc precum colesterolul crecsut sau tensiunea. Aceasta este concluzia unui studiu în care au fost analizați medical aproape 2.000 de bărbați, cu sau fără disfuncții sexuale.

Cercetătorii de la Johns Hopkins School of Medicine au analizat datele medicale ale acestora pe o perioadă de patru ani, bărbații incluși în studiu fiind voluntari cu vârste între 60 și 78 de ani,

În timpul cercetării, dintre subiecți 115 au suferit atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, stop cardiac și deces subit din cauză cardiacă.

6,3% dintre bărbații cu disfuncție erectilă au avut aceste afectări, și doar 2,6% dintre bărbații fără probleme sexuale.

Studiul, publicat în jurnalul Circulation, arată că, de fapt, bărbații cu disfuncție erectilă au de două ori mai multe șanse să facă stoc cardiac sau infarct față decât ceilalți bărbați.

„Studiul nostru arată că disfuncția erectilă în sine este un bun indicator că există o problemă cardiovasculară.

„Studiul nostru arată că disfuncția erectilă în sine este un bun indicator că există o problemă cardiovasculară. Descoperirea noastră arată că medicii ar trebui să ceară o evaluare cardiovasculară serioasă la pacienții cu DE, chiar dacă aceștia nu prezintă și simptomele clasice – precum hipertensiunea sau colesterolul crescut”, a arătat Dr Michael Blaha, autorul cercetării.

„Este incredibil câți bărbați evită să se ducă la doctor și ignoră simptomele bolilor cardiovasculare, dar se prezintă prompt în cabinet atunci când au probleme de erecție. De asta trebuie să o tratăm ca pe o oportunitate de a diagnostica din timp o afectare cardiovasculară”, a continuat specialistul.

 Ce este impotența

Disfuncția erectilă, boală cunoscută sub numele de impotență, este atunci când un bărbat nu poate obține și menține o erecție. Se întâlnește preponderent la bărbații de peste 40 de ani, dar poate afecta bărbații de toate vârstele. Atunci când disfuncția erectilă este efectal oboselii, stresului, anxietății sau consumului de alcool, atunci este o stare temporară, ușor de rezolvat. Dar, apar complicații de genul hipertensiune, nivel crescut la colesterolului, efecte secundare ale medicamentelor sau probleme disfunții hormonale, ascunde o afecțiune gravă.

 

Ultimele stiri