marți, ianuarie 26, 2021
Elena Oceanu

Pentru a-şi ţine sub control nivelul zahărului din sânge, majoritatea diabeticilor îşi injecteaza insulină. Însă, cercetătorii americani au pus la punct un dispozitiv care i-ar putea scăpa de această rutină obositoare: inhalatorul cu insulină.

Acest dispozitiv a fost creat de MannKind Corporation, o companie producătoare de medicamente din Valencia, California.

Cu ajutorul dispozitivului, pudra de insulină, numită Afresa, ajunge în plămâni, unde se dizolvă şi ajunge apoi în sânge, potrivit lui Matthew J. Pfeffer, din cadrul MannKind.

Totuşi, insulina inhalată nu este o noutate, ea fiind introdusă de Pfizer, prin produsul său Exubera, în 2006. Însă dispozitivul lansat în urmă cu trei ani era destul de mare şi de greu de folosit, motiv pentru care nu şi-a câştigat popularitatea.

Prin comparaţie, cel care aşteaptă acum aprobarea din partea Food and Drug Administration din SUA încape într-o palmă, fiind foarte uşor de folosit şi foarte eficace.

O altă versiune a produsului se află în lucru, aceasta fiind chiar mai mică.

Dispozitivul care aşteaptă aprobarea pentru a fi produs în serie este destinat atât pacienţilor cu diabet de tip 1, care apăre adesea în copilărie, cât şi celor cu diabet de tip 2, care apare la maturitate sau în cazul persoanelor în vârstă.