Sari la conținut

Doar 1% dintre românce fac reconstrucție de sân după cancer. Câte implanturi sunt oferite gratuit din acest an

test cancer
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Test de depistare a cancerului

Româncele diagnosticate cu neoplasm mamar vor putea cere ajutor medicilor oncologi, psihologilor sau avocaților într-un nou proiect demarat de Asociația MAME. ”Va exista o comunitate online – Planteta Roz – unde femeile care au această forma de cancer vor putea cere ajutor: de la consiliere psihologica, discuții cu medici oncologi până la consiliere juridică legată de drepturile pe care le au”, a explicat președinta Asociației MAME, Maria Culescu.

Prevenție la combinatul unde lucrează 1.000 de femei

Femeile vor putea accesa gratuit grupuri de suport iar periodic medicii vor merge in comunități mari unde lucrează femei pentru a le informa despre cancerul la san. ”Ne propunem să mergem la Combinatul Siderurgic Galați, unde lucrează circa 1.000 de femei, iar medici specialiști le vor învăța să detecteze semnele cancerului de sân”, a mai spus președinta Asociației MAME. Neoplasmul mamar este a doua cauză de deces, după cancerul pulmonar, în lume. În SUA, sunt depistate anual în jur de 250.000 de femei care suferă de cancer la sân. În România, sunt depistate anual în jur de 10.000 de femei cu această formă de cancer. ”Dacă e diagnosticat în stadiul zero sau 1, șansele de vindecare sunt de sută la sută, în timp ce în stadiul IV se ajunge la 22% supravețuire la cinci ani”, a explicat medicul oncolog Cornelia Nițipir, de la Spitalul Universitar de Urgență Elias din București.

Sânii trebuie verificați lunar, după ciclul menstrual

Printre cauzele responsabile de apariția acestui tip de cancer sunt cele genetice (în circa 10 la sută din cazuri), prima naștere după vârsta de 30 de ani, dar și terapia de substituție hormonală, 75 la sută dintre cazuri fiind depistate după menopauză. De asemenea, cresc riscurile de cancer obezitatea și radiațiile. „Recomand femeilor să își palpeze sânii lunar, după ciclul menstrual. După 40 de ani, să meargă anual la medic, iar înainte de 40 de ani o dată la trei ani”, a mai explicat medicul oncolog.

O veste bună pentru miile de românce diagnosticate anual cu neoplasm mamar este faptul că vor fi cumpărate, în cadrul unui program al Ministerului Sănătații, implanturi pentru reconstrucțiile de sân. ”La noi, în acest moment, doar 1% dintre femeile care fac operații au parte și de reconstrucții mamare. Medicii nu le explică că există această posibilitate care le oferă confort psihic. Procentul în SUA este de circa 40 la sută. Cele mai multe primesc implanturi, însă circa 25 la sută trec prin operații de reconstrucție a sânilor cu țesut propriu”, a explicat chirurgul plastician Dragoș Zamfirescu. Printr-un program al Ministerului Sănătății, vor fi cumărate 800 de implanturi pentru reconstrucții de sân la femeile operate. ”Se poate interveni plastic doar cu acordul oncologului. Dacă femeia a făcut și radioterapie, situația se complică”, a explicat chirurgul plastician.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel