Din cuprinsul articolului
Află cum o simplă tehnică de respirație ar putea reduce riscul Alzheimer. Tehnica presupune 5 secunde pe inspirație, 5 secunde pe expirație, 20 min de două ori pe zi.
Un studiu publicat în Nature–Scientific Reports de cercetătorii USC a descoperit că o tehnică de respirație lentă a redus nivelurile peptidei beta-amiloid (Aβ 40 și Aβ 42) din sângele participanților, biomarkeri asociați riscului de Alzheimer.
Tehnica de respirație lentă constă în 5 secunde inspirație/5 secunde expirație, timp de 20 de minute, de două ori pe zi timp de patru săptămâni.

De ce respirația lentă scade riscul de Alzheimer
Respirația controlată stimulează variabilitatea ritmului cardiac (HRV), activând sistemul nervos parasimpatic („rest and digest”), reducând stresul și favorizând eliminarea proteinelor amyloidiene.
Pe parcursul studiului, participanții au înregistrat creșteri semnificative ale HRV și o scădere a nivelurilor de Aβ 40 și Aβ 42.
Cum poți începe azi: pași simpli pentru sănătatea creierului
Dacă vrei să ai grijă de sănătatea creierului tău pe termen lung, adoptă un obicei simplu și științific validat: respiră lent, conștient și regulat. O practică de 20 de minute, de două ori pe zi, poate contribui la reducerea acumulării de peptide asociate Alzheimerului.
- Găsește un loc liniștit – așază-te confortabil, evită zgomote.
- Urmărește ritmul – inspiră numărând până la 5, expiră în același ritm.
- Setează o durată – 20 de minute, de două ori pe zi (ideal dimineața și seara).
- Folosește biofeedback (opțional) – un monitor de ritm cardiac te poate ajuta să optimizezi HRV – așa s-a făcut în studiu.