Sari la conținut

Doar cu alimente DE POST. Scapi de 5 kilograme în 10 ZILE

Pentru cei care își doresc să respecte principiile alimetare impuse de postul Paștelui, în a cărui perioadă ne aflăm, și care vor totodată să scape de kilogramele în plus, există alternative la fel de eficiente precum dietele bine-cunoscute.
Una dintre ele este această dietă de post care, urmată întocmai, te poate elibera de stresul a 5 kilograme în plus, în decurs de 10 zile.

Acest regim alimentar pune accent pe fructe și legume, în special pe legumele verzi, de sezon, care au foarte puţine calorii, au un gust puternic şi fresh în acelaşi timp şi sunt bogate în antioxidanţi, care protejează sistemul imunitar. Însă, pentru că proteinele lipsesc în mare parte, dieta nu trebuie ţinută mai mult de 10 zile, pentru a nu pierde foarte multă energie și pentru a preîntâmpina dezechilibrele.

Pentru a îmbina utilul cu plăcutul într-un mod eficient, trebuie să ții cont de câteva sfaturi pe parcursul acestei diete:

1 Bea cât mai multe lichide: ceaiuri, sucuri naturale de fructe şi legume, apă minerală. Sucurile naturale conţin substanţe care pot fi uşor asimilate de organism, nu îngreunează activitatea aparatului digestiv, detoxifică şi stimulează metabolismul. O cantitate suficientă de lichide în corp ajută la arderea grăsimilor.
2. Renunță la obiceiurile nesănătoase: ţigările, alcoolul, dulciurile şi cafeaua. Înlocuieşte zahărul cu zaharina şi, în loc de dulciuri, consumă fructe variate.
3. Ține cont de dorinţele corpului tău. Dacă eşti prea obosit(ă), dormi. Dacă simţi nevoia de mişcare, ieşi la o plimbare. Acordă-ţi timp pentru relaxare, căci stresul poate împiedica organismul să lupte cu kilogramele în plus.

Dieta constă în trei mese fixe pe zi și două gustări. Prima gustare este constituită din fructe de sezon (maximum 300g), iar a doua din nuci, morcovi sau ardei gras. Ultima masă se ia cu 3 ore înainte de ora de culcare, pentru a lăsa timp suficient digestiei. La micul dejun se va bea o cafea neagră sau un ceai verde, neîndulcit. Nu folosiți alte condimente în afară de sare (cantități moderate) și piper.

Ziua 1

Mic-dejun: salată de pătrunjel cu 2 roșii + o lipie de graham
Gustare: o portocală
Prânz: sote de mazăre + un șnițel de soia (fiert)
Gustarea 2: un morcov mare, crud
Cină: o salată: roșie, ceapă, salată verde și 50g de ciuperci la cutie

Ziua 2

Mic-dejun: 2 felii de pâine integrală cu salată de vinete (fără maioneză)
Gustare: 2 kiwi mici
Prânz: ciuperci la grătar + amestec de legume congelate (morcov, broccoli, conopidă, etc)
Gustarea 2: un ardei capia
Cină: un bol de supă de roșii (fără orez)

Ziua 3

Mic-dejun: oatmeal (ovăz cu quinoa și lapte de soia)
Gustare: salatș de fructe (măr, portocală, kiwi) – maximum 300g
Prânz: ghiveci de legume (morcov, vinete, dovlecel, țelină; excludeți cartofii și folosiți maximum 2 linguri de ulei de măsline la preparare)
Gustarea 2: o mână de migdale crude
Cină: salată de crudități cu lămâie stoarsă (morcov și telină, fără măr)

Ziua 4

Mic-dejun: două felii de tofu cu salată de legume (roșii, ardei gras, castraveți, ridichii)
Gustare: un morcov crud
Prânz: mâncare de praz cu măsline
Gustarea 2: 40g caju crud
Cină: 3 linguri de humus + salată de tabouleh cu roșii

Ziua 5

Mic-dejun: salată de crudități cu lămâie stoarsă, o felie groasă de tofu și o felie de pâine integrală
Gustare: 2 kiwi
Prânz: un bol de supă cremă de legume și mâncare de linte cu salată de roșii
Gustarea 2: 1 lingură de humus și un ardei capia
Cină: piure de ștevie + două felii de soia fiartă, condimentată

Ziua 6

Mic-dejun: oatmeal (ovăz cu quinoa și lapte de soia)
Gustare: un măr mare
Prânz: orez brun cu legume asiatice
Gustare: o mână de nuci crude
Cină: un bol de ciorbă de lobodă

Ziua 7

Mic-dejun: o salată tabouleh (2-3 legături de pătrunjel – echivalentul a o cană de pătrunjel tocat, 1 roșie, 1/2 cană de grâu măcinat, zeama de la o lămâie, o lingură de ulei de măsline extravirgin, un vârf de sare și unul de piper negru) și două felii de pâine integrală
Gustare: o portocală
Prânz: un bol de ciorbă de legume și o porție de curry cu legume și năut
Gustarea 2: o mână de alune de pădure crude
Cină: piure de urzici, o lingură de orez brun și o felie de tofu

Ziua 8

Mic-dejun: salată de hriscă (hriscă, ulei de măsline, sare, boia, nucșoară, enibahar)
Gustare: un bol de căpșuni (250g)
Prânz: un bol de supă cremă de ciuperci și salată de alge
Gustarea 2: un morcov mare, crud
Cină: un bol de supă de roșii și 200g legume fierte (morcov, conopidă, broccoli, dovlecel)

Ziua 9

Mic-dejun: 3 linguri de salată de vinete fără maioneză cu un ardei capia
Gustare: un măr mare
Prânz: ghiveci de legume (mazăre, morcov, dovlecel, vinete)
Gustarea: o mână de migdale
Cină: dovlecel la grătar cu pilaf de quinoa cu ciuperci

Ziua 10

Mic-dejun: oatmeal (ovăz cu quinoa și lapte de soia)
Gustare: 2 kiwi mici
Prânz: un bol de supă cremă de broccoli + legume la cuptor cu tofu
Gustarea 2: o mână de caju crud
Cină: ciuperci la grătar cu mărar și salată de castraveți cu oțet balsamic.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel