Sari la conținut

Doctor: Acest condiment acționează ca insulina. Elixir pentru diabetici

diabet
Sursă foto: arhivă doctorulzilei

Un condiment miraculos afectează corpul uman într-un mod similar cu insulina, fiind considerat un adevărat elixir pentru persoanele cu diabet zaharat.

Fiecare aliment sau condiment are un efect specific asupra corpului uman. Unele pot îmbunătăți motilitatea intestinală, altele pot afecta funcționarea sistemului cardiovascular. În același timp, există un condiment care reduce senzația de foame și poate readuce nivelul de glucoză la normal.

Cum afectează zahărul din sânge

Medicul nutriţionist şi endocrinolog dr. Vera Kuzmina spune că scorțișoara acționează ca o sursă naturală de antioxidanți. Nu numai că vă poate îmbunătăți sănătatea, dar vă poate ajuta și să pierdeți în greutate, prin estomparea senzației de foame. Astfel, dacă vei consuma în mod regulat acest condiment, pauzele dintre mese vor deveni mult mai lungi.

De asemenea, datorită acestui condiment, nivelul zahărului din sânge se va normaliza. Cert este că scorțișoara conține substanțe care imită efectul insulinei. Datorită acestui fapt, moleculele de glucoză vor putea pătrunde mai repede prin membranele celulare, potrivit actualno.com.

„Cercetări medicale recente dovedesc eficacitatea scorțișoarei în tratamentul diabetului zaharat. Polifenolul conținut în acest condiment ajută organismul să absoarbă mai ușor insulina. Chiar și o jumătate de linguriță de scorțișoară pe zi reduce semnificativ nivelul zahărului din sânge și al colesterolului și, de asemenea, împiedică dezvoltarea a multor boli inflamatorii”, spune medicul.

 

Beneficiile scorţişoarei pentru sănătate
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Beneficii medicale multiple

Încă din cele mai vechi timpuri, vindecătorii știau despre proprietățile miraculoase ale scorțișoarei, aceasta era folosită pentru a trata diverse boli. Medicina modernă confirmă faptul că utilizarea acestui condiment are un efect pozitiv asupra funcționării tuturor sistemelor vitale ale corpului, ajută la combaterea multor boli, crește tonusul general și întărește sistemul imunitar.

Scorțișoara este bogată în minerale precum potasiu, calciu, fier, magneziu, fosfor și zinc. Conține vitamine din grupa B, vitamina C, A, PP. De asemenea, conține taninuri, uleiuri esențiale și fibre.

În medicină, scorțișoara este folosită ca agent antiseptic, antimicrobian și antiparazitar, precum și în lupta împotriva bolilor fungice și pentru a îmbunătăți activitatea tractului gastrointestinal. Scorțișoara este eficientă ca astringent, ameliorând atât diareea, cât și constipația și provocând flatulență.

Datorită conținutului său de fibre alimentare, scorțișoara reduce probabilitatea de cancer de colon. În plus, acest condiment aromat ajută la curățarea sistemului coleretic și a ficatului, elimină excesul de săruri biliare din organism. Deoarece condimentul ajută și la eliminarea lichidului inutil din organism, utilizarea lui va fi eficientă și în bolile de rinichi. Băuturile cu scorțișoară sunt recomandate și pentru infecțiile vezicii urinare.

Valorile medii ale glicemiei

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între 70 şi 100 mg/dl, a jeun (dimineaţa, pe nemâncate) şi între 101 şi 140 mg/dl la 2 ore după masă (postprandial).
Specialiștii recomandă monitorizarea hemoglobinei glicozilate anual sau de fiecare dată când este nevoie. Deşi în majoritatea cazurilor nu sunt prezente simptome, nivelul crescut al zahărului din sânge poate să ducă la sete excesivă, urinare frecventă, vedere neclară sau oboseală prelungită.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge).

glicemie

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel