Sari la conținut

Doctor: Deficitul acestei vitamine duce la demență și tulburări psihice

dementa
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome ale dementei

Unele mecanisme nu pot funcționa corect atunci când lipsesc chiar și elemente foarte mici. Acesta este și cazul organismului uman și al vitaminelor. Deși, în comparație cu alți compuși organici, necesarul zilnic de vitamine este relativ scăzut, este dificil să vorbim de o funcționare corectă atunci când acestea lipsesc.

Un bun exemplu în acest sens este vitamina B12, care ar trebui să fie furnizată într-o doză de numai 2,4-2,8 mg pe zi, o cantitate insuficientă putând duce la o serie de consecințe grave și neașteptate.

Care sunt proprietățile vitaminei B12 și cum se manifestă deficitul acesteia?

Vitamina B12 – caracteristici

Vitamina B12 este una dintre vitaminele B, adică compuși hidrosolubili care dau naștere părților neproteice ale enzimelor. Enzimele determină desfășurarea a nenumărate reacții în corpul uman, de unde și marea importanță a acestei vitamine în menținerea continuității proceselor metabolice.

Vitamina B12 se mai numește și cobalamină, datorită prezenței cobaltului în structura sa. Interesant este faptul că poate fi produsă doar de microorganisme, astfel încât oamenii nu o pot produce singuri și sunt nevoiți să o furnizeze în alimentație.

B12 există în mai multe forme diferite care se schimbă în organism. În funcție de forma specifică, vitamina prezintă o stabilitate sau o structură diferită.

Vitamina B12 și funcțiile sale

Vitamina B12 este responsabilă pentru sinteza multor compuși diferiți, variind ca structură de la: globule roșii, acizi nucleici, prin teaca de mielină a fibrelor nervoase, până la importanți neurotransmițători precum serotonina sau dopamina.

Femeile însărcinate sau cele care intenționează să devină mame trebuie să aibă grijă să asigure organismului lor un nivel corect de cobalamină, deoarece B12 este esențială pentru obținerea formei active a acidului folic, necesar pentru menținerea structurii normale a sistemului nervos fetal, precum și pentru o greutate normală la naștere.

După cum s-a menționat anterior, cobalamina este, de asemenea, un element de comutare pentru ca enzimele să devină active și să poată participa la reacții care includ metabolismul carbohidraților, al grăsimilor și al proteinelor.

Printre alte proprietăți ale vitaminei B12 se numără: favorizarea concentrării, promovarea echilibrului mental și a bunei dispoziții, stimularea apetitului.

Cauze ale deficitului de vitamina B12

Vegetarienii și veganii sunt deosebit de expuși riscului de deficit de vitamina B12. Potrivit Centrului Național pentru Educație Nutrițională, până la 90% pot fi afectați.

De asemenea, sunt expuse riscului persoanele cu vârsta de peste 50 de ani și pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală intestinală sau care suferă de boli digestive, în special afecțiuni asociate cu malabsorbția, cum ar fi boala Crohn sau boala celiacă.

O altă cauză a deficitului acestui nutrient poate fi o deficiență congenitală a proteinei responsabile de transportul vitaminei B12 în sânge, transcobalamina, dar mult mai frecvent anumite medicamente sau abuzul de alcool sunt cauza unor cantități insuficiente de această vitamină în organism.

Simptomele deficienței de vitamina B12

Deși simptomele deficienței de cobalamină nu apar neapărat imediat, uneori sunt cu adevărat neobișnuite și sugerează prezența unor probleme complexe de sănătate.

Paloare și chiar îngălbenirea pielii – insuficiența vitaminei B12 în organism duce la perturbări în producția de globule roșii, ceea ce duce la anemie megaloblastică.

La testele de laborator, pe lângă un număr redus de globule roșii, se poate aștepta o creștere a MCV, un parametru care reflectă volumul mediu al globulelor roșii;

  • oboseală cronică – un număr insuficient de globule roșii se exprimă printr-un transport inadecvat de oxigen în organism și, în consecință, printr-o senzație constantă de oboseală și slăbiciune;
  • amorțeală a corpului – aceasta se datorează unor anomalii la nivelul sistemului nervos;
  • tulburări gastrointestinale – diareea, constipația, greața și pierderea poftei de mâncare apar în cazul unui nivel scăzut de vitamina B12;
  • schimbări de personalitate – dacă deficitul de B12 se transformă în anemie, vă puteți confrunta cu: Depresie, iritabilitate, apatie și retragere.

În cazul unei deficiențe care durează mai mult de trei luni, se observă adesea și tulburări psihotice și demență. Vitamina B12 este implicată în producerea și maturizarea celulelor nervoase, iar cantitățile insuficiente determină distrugerea neuronilor localizați în cortexul cerebral, care se manifestă prin:

  • disfuncții cognitive;
  • modificări ale aspectului limbii – la persoanele cu cantități insuficiente de cobalamină, limba poate deveni mărită, de culoare roșu închis și netedă;
  • probleme de echilibru – deficiența prelungită de B12 și leziunile nervoase asociate cauzează probleme de mers, de mișcare și chiar de coordonare normală;
  • încărunțirea – deși poate părea neobișnuit, studiile au arătat că deficiența de B12 și acid folic contribuie la încărunțirea prematură, care este una dintre consecințele anemiei și ale tulburărilor sistemului nervos.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel