Sari la conținut

Doctor: mănâncă o banană verde în fiecare zi și vezi ce se întâmplă

Banană coaptă sau verde – de obicei preferăm prima variantă. Dar bananele verzi se dovedesc a fi chiar mai utile. Medicul rus Dr. Margarita Provotorova recomandă consumul zilnic al acestora și spune că aduc mai multe beneficii metabolismului, sănătății intestinale și nivelului de zahăr din sânge.

O banană verde pe zi – care sunt beneficiile

Amidonul rezistent din bananele verzi este util pentru stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și pentru hrănirea bacteriilor benefice din colon. Aceasta, la rândul său, ajută la producerea de enzime digestive care facilitează absorbția carbohidraților și a vitaminelor din alimente și protejează împotriva microorganismelor dăunătoare.

„Pentru a-mi îmbunătăți sănătatea intestinală, mănânc o banană relativ necoaptă în fiecare zi”, a declarat profesorul Gordon Carlson de la Salford Royal NHS Foundation Trust.

El a precizat că beneficiile bananelor verzi au fost discutate într-o amplă analiză analitică a 18 studii publicată în revista Nutrients. Bananele ușor necoapte pot ajuta la ameliorarea diareei și a constipației, precum și la prevenirea sau tratarea diabetului de tip 2.

„O banană medie conține aproximativ 3 grame de fibre, din care o treime sunt fibre alimentare sănătoase. Acesta este motivul pentru care bananele sunt recomandate pentru o gustare rapidă, ca alternativă la brioșe și gustări. Dar nu trebuie să se exagereze cu ele”, spune Dr. Provotorova.

Dacă vă urmăriți silueta și intenționați să excludeți complet fructele dulci din alimentația dumneavoastră, merită să acordați atenție bananelor necoapte. Ele conțin amidon util nedigerabil (rezistent) și pectină în cantități mai mari decât cele din fructele coapte. Bananele verzi sunt în esență prebiotice, care ajută la normalizarea microflorei benefice din intestin.

xonțin mai puțin zahăr și mai multe fibre

„Astfel de fructe te fac să te simți sătul mai mult timp, conțin mai puțin zahăr și conțin mai multe fibre sub formă de amidon nedigerabil și pectină”, adaugă Dr. Margarita Provotorova.

Amidonul durabil se găsește, de asemenea, în fulgii de ovăz și în leguminoase. Luat din bananele verzi, acesta poate reduce riscurile de apariție a cancerului de esofag, stomac, căi biliare, uter și pancreas.

Amidonul rezistent nu este descompus de enzimele pancreatice și trece direct prin intestine, încetinind rata cu care carbohidrații din banane sunt transformați în glucoză și absorbiți în sânge.

Medicul rus împărtășește, de asemenea, un fapt interesant – bananele verzi păstrate în frigider devin și mai sănătoase. Conținutul de amidon rezistent din ele crește cu 50%.

În timpul procesului de răcire, are loc retrogradarea amidonului (procesul de cristalizare parțială a moleculelor). Această structură este și mai rezistentă la digestia în organism, ceea ce înseamnă că o banană verde rece este mai sănătoasă decât un fruct necopt.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel