miercuri, noiembrie 30, 2022

Dacă luați orice medicament – chiar și produse fără prescripție medicală (OTC) – ar trebui să știți că consumul de alcool poate afecta modul în care funcționează medicamentele dumneavoastră. Amestecarea alcoolului și a medicamentelor poate fi, de asemenea, periculoasă. Combinația poate duce la consecințe grave asupra sănătății, inclusiv supradozaj și chiar moarte.

Te-ar mai interesa: Măicuţa-medic vindecă atât bolile trupeşti, cât şi...

Iată ce trebuie să știți despre posibilele interacțiuni nesigure dintre alcool și medicamentele obișnuite eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală.

De ce medicamentele și alcoolul nu se amestecă

Potrivit Institutului Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism (NIAAA), există mai multe motive pentru care amestecul medicamentelor cu alcoolul poate fi dăunător. Modul în care medicamentele și alcoolul interacționează în corpul dumneavoastră pot fi în ambele sensuri: alcoolul poate schimba modul în care funcționează un medicament, iar anumite medicamente pot schimba modul în care simțiți efectele alcoolului.

Te-ar mai interesa: Hrana viitorului. Super-alimente produse din restu...

Alcoolul poate face unele medicamente mai puțin eficiente, interferând cu modul în care sunt absorbite în tractul digestiv. În unele cazuri, alcoolul crește biodisponibilitatea unui medicament, ceea ce poate crește concentrația medicamentului în sânge la niveluri toxice.

În plus, consumul de alcool poate înrăutăți și efectele secundare ale unui medicament sau chiar poate provoca noi simptome. Acest lucru este valabil mai ales dacă luați un medicament care vă provoacă somnolență sau sedare. Amestecul de opiacee și alcool, de exemplu, vă poate opri respirația și este o cauză frecventă de deces.

Te-ar mai interesa: Un simplu test poate dezvălui boala Alzheimer în s...

Dacă luați medicamente pe bază de rețetă sau utilizați un anumit medicament în fiecare zi, întrebați-vă medicul dacă este în regulă să beți alcool. Este posibil să puteți consuma o cantitate limitată în siguranță, atâta timp cât respectați anumite reguli (de exemplu, așteptați cel puțin patru ore după ce ați luat doza zilnică înainte de a bea o băutură alcoolică).

Te-ar mai interesa: Orice viitoare mamă trebuie să știe. Ce se întâmpl...

Și fiți sincer cu privire la obiceiurile dumneavoastră de a bea. Dacă minimizați cantitatea de alcool pe care o consumați în mod regulat, medicul dumneavoastră nu poate evalua cu exactitate riscul și beneficiile prescrierii unui anumit medicament.

În plus, dacă aveți o afecțiune de bază, cum ar fi o boală de inimă sau hipertensiune arterială (hipertensiune), amestecarea alcoolului cu medicamentele vă poate expune riscului de complicații.

Te-ar mai interesa: Când știi că durerea în gât este gravă? 4 semne de...

Când interacțiunea dintre substanțe este inversă, anumite medicamente pot schimba modul în care organismul dumneavoastră răspunde la o băutură alcoolică. De exemplu, unele produse OTC pot face efectele alcoolului (cum ar fi somnolența) mai intense. Efectele secundare mai intense înseamnă că s-ar putea să fii mai afectat după o băutură decât ai fi de obicei.

Alte simptome care pot apărea dacă amestecați medicamente cu alcool includ:

  • Tensiunea arterială se modifică
  • Schimbări ale stării de spirit, emoțiilor și comportamentului
  • Ameţeală
  • Dureri de cap
  • Lipsa de coordonare
  • Greață și vărsături

În unele cazuri, amestecarea alcoolului cu medicamente poate duce la o supradoză sau otrăvire cu alcool – ambele fiind urgențe medicale care pot pune viața în pericol.

Medicamente care interacționează cu alcoolul

Există sute de medicamente care interacționează cu alcoolul. Iată o listă scurtă a celor mai comune medicamente eliberate pe bază de rețetă și OTC care pot prezenta un risc pentru sănătatea dumneavoastră dacă sunt amestecate cu alcool, precum și ce se poate întâmpla dacă substanțele sunt combinate.

Medicamente pentru alergii, raceli si gripa

Ar trebui să evitați consumul de alcool dacă luați medicamente pentru alergii sau orice formă de răceală și gripă cu mai multe simptome.

Somnolența și amețelile sunt efecte secundare frecvente ale medicamentelor utilizate pentru tratarea alergiilor, răcelilor și gripei. Aceste simptome sunt, de asemenea, frecvente atunci când bei alcool. Când substanțele sunt combinate, efectul este intensificat, iar raționamentul și concentrarea dvs. vor fi și mai afectate.

Riscurile asociate somnolenței cauzate de medicamente sau alcool sunt grave, motiv pentru care nu trebuie să conduceți sau să folosiți utilaje grele în timp ce sunteți sub influența oricărei substanțe.

Evitați alcoolul dacă luați:

Alavert (loratadină)
Allegra (fexofenadină) sau Allegra-D (fexofenadină/pseudoefedrină)
Benadryl (difenhidramină)
Clarinex (desloratadină)
Claritin (loratadină) sau Claritin-D (loratadină/pseudoefedrină)
Dimetapp Răceală și alergie (bromfeniramină/fenilefrină)
Sinusul Sudafed și alergie (clorfeniramină/fenilefrină)
Răceala triaminică și alergie (bromfeniramină/fenilefrină)
Tylenol Răceală și Gripă (acetaminofen/dextrometorfan/guaifenesin/fenilefrină)
Zyrtec (cetirizină)

Medicamente pentru angina

Angina (durere ischemică în piept) este cauzată de fluxul sanguin redus către inimă. Dacă aveți angină pectorală, vi se poate prescrie un medicament numit nitroglicerină.

Evitați alcoolul dacă luați orice marcă de nitroglicerină, inclusiv:

Nitrostat
Nitromist
Nitroquick
Nitrolingv
Nitro-Dur
Minitran
Nitro-Bid
Nitinol

Medicamente anti-anxietate, anti-convulsii și epilepsie

Amestecarea medicamentelor anti-anxietate și epilepsie cu băuturi alcoolice poate provoca respirație încetinită, control motor afectat, comportament anormal și pierderea memoriei.

Dacă sunteți tratat pentru o tulburare de anxietate sau epilepsie, evitați alcoolul dacă luați oricare dintre următoarele medicamente:

Ativan (lorazepam)
Klonopin (clonazepam)
Valium (diazepam)
Xanax (alprazolam)
Dilantin (fenitoină)

Antibiotice

Alcoolul ar putea afecta cât de bine funcționează unele medicamente cu antibiotice. Este posibil ca, dacă le utilizați împreună, antibioticele să fie mai puțin eficiente în eliminarea infecției pentru care sunteți tratat.

Cercetările privind amestecarea alcoolului cu antibiotice sunt oarecum limitate și neclare, dar combinația a fost asociată cu simptome precum tahicardie (bătăi rapide ale inimii), modificări bruște ale tensiunii arteriale, tulburări gastro-intestinale, dureri de cap, înroșirea feței și afectarea ficatului.

Consumul chiar și a unei cantități mici de alcool în timp ce luați un antibiotic numit Flagyl (metronidazol) poate provoca o reacție severă, făcându-vă extrem de rău cu greață și vărsături. Veți dori să evitați alcoolul timp de trei zile înainte de a începe și după ce opriți Flagyl.

Alte antibiotice care nu trebuie amestecate cu alcool includ:

Amoxicilină
Flagyl (metronidazol)
Nizoral (ketoconazol)
Nidrazidă (izoniazidă)
Tindamax (tinidazol)

Medicamente pentru diabet

Dacă aveți diabet, consumul de alcool vă poate afecta nivelul zahărului din sânge. Consumul de alcool împreună cu medicamentele pe care le luați pentru a vă gestiona diabetul poate avea același efect, iar amestecul poate provoca, de asemenea, simptome precum greață, vărsături, dureri de cap, bătăi rapide ale inimii și modificări bruște ale tensiunii arteriale.

Nu trebuie să beți alcool dacă luați medicamente pentru tratarea diabetului, inclusiv:

Glucofag (metformină)
Micronaza (gliburidă)
Orinaza (tolbutamidă)

Medicamente pentru arsuri la stomac

Utilizarea alcoolului împreună cu medicamentele utilizate pentru tratarea arsurilor la stomac, atât pe bază de rețetă, cât și fără prescripție medicală, poate provoca tahicardie (bătăi rapide ale inimii) și modificări bruște ale tensiunii arteriale si sedare.

Fiți precaut și luați în considerare limitarea consumului de alcool dacă luați medicamente pentru arsuri la stomac, inclusiv:

Axid (nizatidină)
Reglan (metoclopramidă)
Tagamet (cimetidină)
Zantac (ranitidină)

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private