Sari la conținut

Doctorul în biochimia efortului de înaltă performanță dă cu Halep de pământ: „Dacă te uiți la mușchii Simonei, nu-ți mai trebuie nicio anchetă”

September 9, 2015 - Simona Halep in action against Victoria Azarenka in a women's singles quarterfinal match during the 2015 US Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center in Flushing, NY. (USTA/Andrew Ong)

Dorel Tociu este Șeful Serviciului de Biochimie și Tehnologia Antrenamentului și a intervenit în scandalul momentului: dopajul SIMONEI HALEP.

Dorel Tociu consideră că Halep nu are nici o șansă să demonstreze că nu a consumat substanțe interzise la US Open și vine cu o serie de explicații în acest sens.

Șeful serviciului de Biochimie și Tehnologia Antrenamentului de la Institutul Național pentru Cercetare în Sport spune că Halep trebuie să răspundă în fața comisiei de anchetă cum a ajuns roxadustatul în corpul ei.

„Două lucruri. Unu: să răspundă în fața comisiei la întrebarea cum a ajuns substanța în corpul ei. Iar aici totul depinde de abilitatea cu care va formula discursul. E nevoie de un poet de clasă, să lege o povestire de un anume fel.

Istoria cazurilor ne arată că, după ce au cerut proba B, foarte puțini sportivi au obținut rezultat contrar probei A. E un prim pas greșit făcut de echipa lui Halep.

Când tehnologia de depistare e atât de ridicată, nimeni nu și-ar compormite numele cu un verdict pozitiv în dreptul unui nume așa de mare din sportul mondial.

Când au zis că e proba pozitivă, vă asigur că au folosit numeroase aparate și mulți oameni au lucrat la caz. Singurul lucru cu care se mai poate spera la ceva era pe procedură”, a declarat biochimistul Dorel Tocitu, la playsport.ro.

Dorel Tocitu spune că substanța din categoria EPO găsită în corpul sportive românce indică faptul că aceasta a utilizat-o în ideea de a-și îmbunătăți performanțele și nu poate fi vorba de un tratament medical.

”Fără discuție! Vă întreb: cine e jucătoarea de tenis care are cea mai rapidă deplasare în teren din circuit? Simona Halep!

Ce substanță s-a găsit în corpul acestei jucătoare? O substanță din categoria EPO, adică anduranță, celule roșii, oxigenare rapidă, revenire la fel.

Dacă suntem doi țărani proști, care vindem gogoșari în piață, ne răspundem la aceste două întrebări și nu mai avem nevoie de nicio anchetă. La fel, circulau în presă niște fotografii cu mușchii ei. Ce anchetă îți mai trebuie? Că e de domeniul evidenței. Și e un produs din categoria modernă”, a declarat biochimistul.

Doctorul în biochimia efortului de înaltă performanță spune că dacă Simona Halep a consumat roxadustat cu bună știință este foarte grav, dar dacă sportiva nu a știut ce se întâmplă și este doar victima celor din staff-ul său, biochimistul nu crede că antrenorul Patrick Mouratoglou își va sacrifica oamenii din academie ca să o salveze pe sportivă.

„Sunt două variante. Dacă Simona Halep a știut ce se petrece, e grav. Dacă n-a știut, e vina nenorociților care urmăresc câștigurile personale. Dar e dificil să arunci la înaintare pe cineva de la Academia ăstuia.

”Sau poate ne-a strecurat concurența o pastilă ca să ne elimine. Ne-a băgat Bolletieri nenorocirea în farfurie!”. Se pot inventa destule povești, dar ăla care le scrie și le girează trebuie să fie mai aproape decât sutienul doamnei. Au nevoie de Acarul Păun credibil.

Altfel, se uită ăia la comisie, zâmbesc, își dau coate și-ți spun: ”Vezi că am mai auzit povestea asta de vreo tre ori!”. O singură victimă reală există, de fapt, în scandalul substanțelor dopante”, a mai spus Dorel Tocitu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel