Sari la conținut

Doctorulzilei recomandă consumul unor preparate tradiționale care se gătesc de Sfântul Andrei

Sfantul Andrei
Sursă FOTO: EVZ
Retete traditionale de Sf Andrei

Doctorulzilei recomandă consumul unor preparate tradiționale care se gătesc de Sfântul Andrei!

Sfântul Andrei este pomenit la data de 30 noiembrie, iar cu această ocazie, românii se pot înfrupta cu două preparate tradiționale care se gătesc în această zi sfântă.

De Sfântul Andrei exista multe tradiții și superstiții pe care unii romani încă le păstrează, dar și obiceiuri legate de unele alimente care se consuma în special pe 30 noiembrie.

Preparate tradiționale care se gătesc de Sfântul Andrei

De Sf Andrei se consideră tradițional că varza pusă la murat este gata de consum. Proaspătă sau gătita la cuptor, varza murată este un aliment complet, bogat în minerale, probiotice, vitamina B12 și vitamina U, vitamina antiulceroasa. Zeama de varza este și ea bogata în vitamine și are proprietăți antivirale semnificative.

Zeama de varza este un panaceu împotrivă mahmurelii și facilitează tranzitul intestinal. Totuși persoanele care suferă de afecțiuni renale și hipertensivii o pot consuma cu moderație, pentru că aportul mare de sodiu/sare din varza murată poate complica aceste afecțiuni.

Câțiva pași trebuie să respectați pentru a găti cea mai bună varză călită cu mărar. Rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman se prepară ca la mama acasă, iar gustul este unul de care nu te mai saturi.

Autorul dezvăluie în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) secretele mâncării de varză.

reteta de varza
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ingrediente:

  • 3 linguri untdelemn;
  • 2 morcovi, tot tineri şi fragezi sare, piper, paprica;
  • 1 lingură de pastă de roşii;
  • 2 legături de mărar;
  • 200 ml supă de pasăre;
  • 200 g iaurt;
  • 200 g carne albă (piept de pui dezosat);
  • 1-2 cârnaţi;
  • 100 g măduvă de viţel;
  • 6 verze potrivite.

Mod preparare:

„Varza se împarte în patru şi se toacă fideluţă. Carnea se taie cubulețe, cârnaţii felii, morcovii se rad. Se încinge uleiul, se căleşte puţin varza cu morcov, boia şi piper, se stinge cu supă. Se adaugă carnea, cârnaţii, măduva, pasta de roşii, sare, se lasă să fiarbă înăbuşit 30 de minute. Se toacă mărarul. Când e gata, se drege cu iaurt şi se presară mărarul 

Varza mai în putere se frăgezeşte aşa: se taie fideluţă, se freacă cu sare grunjoasă îndestul, să i se spargă pielea, şi se lasă în pace un sfert de oră şi mai bine, că ajută. Se spală apoi în apă rece: acum e bună de călit”, spunea regretatul gastronom.

Desert tradițional de Sf Andrei

Desertul tradițional de Sf Andrei este grâul fiert, la care se adaugă miere și nucă, un desert delicios, energizant, sățios, ușor de preparat, bogat în minerale, fibre și antioxidanți, dar și în grăsimi nesaturate provenite de la nucă.

Sfaturi nutriționale recomandate de nutriţionistul Lygia Alexandrescu în zilele libere de sărbătoare.

Supele și ciorbele calde cu multe legume și plante aromate care au efect de încălzire (ardei iute, ghimbir, șofran), mâncărurile cu legume și carne de pasare gătite la cuptor, paștele integrale cu suc de roșii, cartoful copt, orezul integral cu legume, mămăliguță cu brânză dulce sau cu iahnie de fasole, peste la cuptor ar fi câteva opțiuni nutritive de ales în aceste zile reci, potrivit Antena 3 CNN.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel