Sari la conținut

Documentul care trebuie depus pentru a primi o pensie mai mare, în funcție de anul de pensionare

Schimbare legea pensiilor
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Noua Lege a pensiilor vine cu modificări importante, iar la mare recalculare sunt luate în calcul mai multe aspecte, printre care și sporurile și turele de noapte.

Seniorii sunt avertizați să depună adeverințe și documente de la fostele locuri de muncă, întrucât câștigurile care au avut un caracter nepermanent nu au fost luate în considerare drept contribuții și nu s-au luat până acum, în calcul, la valoarea pensiei. Acest lucru a fost confirmat de către Șeful Casei de Pensii, Danile Baciu, și de ministrul Muncii, Bucura Oprescu.

Ce documente trebuie depuse pentru o pensie mai mare la recalculare, în funcție de anul pensionarii?

De aceeea, nou alege a pensiilor oferă 6 luni pentru ca pensionarii să aducă documente, adeverințe de la fostul loc de muncă în care să arate că au primit prime, sporuri de noapte, de sărbători, de izolare, de muncă grea, de vacanță, de weekend etc.

Pe baza acestor hârtii, Casa de Pensii va recalcula pensia pe care respectivul pensionar o primește la 1 septembrie. Cu aceste noi documente, respectivul pensionar va primi o nouă creștere a pensiei până la 1 martie 2025.

Un expert, care a lucrat în domeniul pensiilor,explică pentru NewsWeek faptul că modul în care aceste adeverințe se depun ține de perioada în care au muncit ori s-au pensionat acei pensionari.

Sursă foto: Biz

Cum se depun adeverințele?

Până în 1977, CAS s-a plătit pe salariul brut din statul de plată, care cuprindea salariul pentru orele lucrate în regie, salariul realizat în acord individual, sporurile cu caracter permanent – de vechime, condiții grele, sporurile cu caracter nepermanent adică sporul de noapte sau în sărbători.

O adeverință i-ar ajuta pe toți cei care știu ca au avut câștigul brut mai mare decât veniturile din cartea de muncă. E vorba de cei din minerit, metalurgie, siderurgie, materialelor de construcții, auto etc

Între 1977-1990, s-a trecut de la salariul brut la salariul net (prin scăderea din salariul brut a CAS-ului și impozitului aferente). În statul de plata nu mai apar acele rețineri, plata făcânduse de către angajator. Pentru aceasta perioada ar fi necesare precizări despre modul cum se face calculul pensiei de la instituțiile statului pentru ca pensionarii sa nu fie purtați pe drumuri.

Între 1990-2001 s-a revenit la principiul de dinainte de 1977. A se vedea primul punct de ai sus.

Din anul 2021 nu mai e necesară nicio adeverință de la angajator, așa cum a și spus ministrul muncii.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel