Sari la conținut

Doi pacienţi cu HIV au făcut un tratament anticancer. Ce s-a întâmplat cu cei doi în urma tratamentului i-a uimit pe medici

Dr. Timothy Henrich de la Brigham and Women’s Hospital din Boston a vorbit despre caz la Conferinţa Internaţională a Societăţii SIDA din Kuala Lumpur, Malaysia
Dr. Timothy Henrich de la Brigham and Women’s Hospital din Boston a vorbit despre caz la Conferinţa Internaţională a Societăţii SIDA din Kuala Lumpur, Malaysia

Doi pacienţi purtători ai virusului HIV care sufereau de limfom au primit transplant de măduvă pentru tratarea cancerului.

În urma transplantului, medicii au constatat că virusul HIV nu se mai afla în celulele sanguine ale celor doi pacienţi.

Deşi au subliniat că este mult prea devreme pentru a putea declara că pacienţii s-au vindecat, dr. Timothy Henrich şi Dr. Daniel Kuritzkes, de la Brigham and Women’s Hospital din Boston, au explicat că rezultatele sunt „foarte interesante” şi că ele ar putea contribui la efortul oamenilor de ştiinţă de a lupta împotriva virusului HIV. Cu toate acestea, este foarte puţin probabil ca transplantele de măduvă osoasă să devină un fel de terapie standard pentru oamenii care suferă de HIV.

Anterior au mai existat şi alte cazuri interesante în care medicii au reuşit să înlăture virusul din corpurile pacienţilor. În 2007, Timothy Brown, aşa-numitul pacient din Berlin, care era infectat cu HIV, a primit un transplant de măduvă osoasă pentru tratarea leucemiei. Donatorul lui avea o mutaţie care oferă rezistenţă la tulpina de HIV pe care o avea Brown. După un al doilea transplant la care a fost supus Brown în 2008, nu s-au ma observat urme de leucemie, dar nici urme ale infecţiei cu HIV, în coroul său.

În martie 2013, medicii au declarat că o fetiţă de doi ani din Mississippi a fost „vindecată funcţional” de HIV.(adică virusul nu a revenit şi nu a fost detectată vreo activitate virală în copil), după ce a primit un antiretroviral agresiv la 31 de ore la naştere. Deşi tratamentul copilului a fost întrerupt timp de 5 luni, când mama a încetat o mai aducă la vizita medicală, medicii tot nu au detectat HIV în sistemul ei sanguin.

Cei doi pacienţi din Boston, amândoi bărbaţi, erau purtători ai virusului HIV cu mult înainte de a dezvolta limfom, un tip de cancer al sângelui care poate fi tratat şi uneori chiar vindecat prin intermediul transplantului de măduvă (care îi dă pacientului un nou sistem imunitar).

La fel ca Brown, şi ei au primit transplante de măduvă, doar că procedura a fost diferită. Mai exact, ei au primit un tip de chimioterapie mai „blândă” decât cea pe care a urmat-o Brown, lucru care a făcut ca cei doi să aibă mai multe celule sanguine intacte. De asemenea, lor li s-a permis să continue tratamentele cu medicamentele antiretrovirale. În plus, transplantele pe care le-au primit conţineau celule normale care nu prezentau mutaţia ce oferă protecţie împotriva virusului HIV.

Unul dintre bărbaţi a primit tratamentul acum aproximativ 4,5 ani, pe când cel de-al doilea pacient, acum 2,8 ani. Între timp, a mai existat şi un al treilea pacient, însă acesta a decedat din cauza limfomului.

Anul trecut, la Conferinţa Internaţională despre SIDA, Henrich şi Kuritzkes au declarat că după intervenţii, niciunul dintre cei doi bărbaţi nu mai are virusul HIV în sânge, dar că amândoi au continuat să urmeze tratamentul antiretroviral pentru a se asigura că virusul nu recidivează.

Anul acesta, ambii pacienţi au renunţat la acest tratament. În prezent, unul dintre ei a încetat administrarea tratamentului antiretroviral de 15 săptămâni, iar celălalt de doar şapte săptămâni. În continuare, rezultatele analizelor nu au identificat virusul în sânge, ceea ce însemnă că medicii au realizat o scădere a lui de cel puţin 1.000-10.000 ori. De asemenea, specialiştii au testat şi ţesut rectal (un rezervor major unde se găseşte, de regulă, virusul HIV) prelevat de la unul dintre pacienţi. Nici aceste rezultate nu au mai indicat prezenţa virusului în organism.

Henrich, care a notat că virusul încă ar putea exista în corpurile pacienţilor (în ţesutul cerebral, de exemplu) a declarat că nu ştie dacă va putea vreodată să spună că pacienţii sunt vindecaţi, dar că bărbaţii continuă să nu nu prezinte urme ale virusului în corp şi că şansele ca acesta să se întoarcă sunt foarte mici.

Cu toate acestea, el a adăugat că nu este potrivit să realizeze transplant de măduvă osoasă la pacienţii purtători ai virusului HIV, dar care nu suferă de cancer. Sunt multe riscuri asociate cu această procedură costisitoare, existând chiar şi 15% -20% şanse ca pacientul să moară din cauza complicaţiilor şi nu din cauza cancerului. Totuşi, specialiştii spun că aceste noi informaţii vor ajuta în lupta contra virusului HIV.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel