Sari la conținut

Doi tineri de 30 de ani, fără comorbidități, au murit în urma infecției. Varianta Delta provoacă forme mai severe de boală? Adrian Marinescu explică

În timp ce numărul infectărilor și pacienților internați la ATI crește, oamenii își fac griji în privința variantei Delta. În urmă cu câteva zile, doi tineri de 30 de ani, fără comorbidități, au murit în urma infecției. Astfel, românii se întreabă dacă noua variantă provoacă forme mai severe și, de asemenea, dacă prezintă un risc mai mare față de varianta inițială.

Până în acest moment, medicii susțin că varianta Delta nu provoacă forme mai grave de boală. Cu toate acestea, datorită contagiozității, numărul pacienților internați va crește, precum și numărul infectărilor. Experții anunță de asemenea că populația tânără, nevaccinată, va fi cea mai afectată de valul 4.

Varianta Delta provoacă forme mai grave de boală?

Adrian Marinescu, medic infecționist, oferă câteva detalii la RRA despre riscul infectării cu varianta Delta, simptomatologia acesteia și diferențele dintre varianta originală și varianta indiană, îngrjorătoare.

Jurnalist: Zilele trecute s-a anunțat că doi tineri de 30 de ani, fără comorbidități și nevaccinați, au murit din cauza COVID la Spitalul ”Victor Babeș” din București. Despre infectările cu noua variantă Delta, cât de diferite sunt ele ca simptomatologie față de clasica variantă COVID? Cum se deosebesc până când ajunge cineva să facă testul? – pentru că, iată, sunt tineri care se îmbolnăvesc şi ar putea bănui inițial că e vorba doar de o viroză. Cât de vulnerabili sunt ei?

Adrian Marinescu: Aici sunt mai multe aspecte. În primul rând când ești în pandemie e clar că o viroză, cu ghilimelele de rigoare, poate să ducă cu gândul şi la infecția cu SARS-CoV-2. Se întâmpla şi în valurile anterioare, nu se întâmplă doar în varianta Delta.

E foarte important, în al doilea rând de spus că chiar dacă tinerii, în general, fac forme uşoare, nu este o regulă, nu înseamnă că sută la sută dintre ei vor face forme ușoare care se rezolvă de la sine, pentru că dintre tineri unii aparent sunt sănătoși, poate că au anumite afecţiuni despre care nu ştiu, poate sunt supraponderali – şi vă spun din experienţa concretă.

Se întâmplă rar ca un tânăr să ajungă la Terapie intensivă, dar totuși se întâmplă şi am avut şi noi cazuri de pacienţi care nu aveau boli asociate dar care, într-adevăr, aveau câte ceva, erau supraponderali, aveau poate un început de diabet despre care nu ştiau, nu se căutau, şi lucrurile astea trebuie luate în calcul şi, în plus, ar trebui ca fiecare între noi să gândească în felul următor: nu pot avea garanția de la început că vor face o formă ușoară.

S-ar putea ca la un moment dat să fie o încărcătură virală mare, care se ducă la o formă severă, și vă dau exemplul medicilor și personalului medical din Terapie Intensivă.

În cazul lor se poate întâmpla să fie forme severe, şi am avut astfel de situații, chiar dacă acele persoane nu aveau absolut nimic. Deci intotdeauna trebuie să ne gândim la acest aspect. Iar legat de varianta Delta, m-aţi întrebat, simptomatologia este aproximativ la fel şi de altfel ştim că în infecţiile virale, cum se întamplă şi cu SARS-CoV-2, paleta este foarte largă. Putem avea simptomatologie prespiratorie, digestivă, neurologică ş.a.m.d..

Ceea ce e diferit la varianta Deltă e că se transmite extrem de ușor, ceea ce înseamnă că mă voi aștepta să am mai multe cazuri la tineri, pentru că ei interacţionează mai mult şi atunci e clar că dacă se transmite uşor voi avea destul de multe infecţii în rândul lor și, în plus, procentul de tineri care nu este vaccinat în momentul de faţă din păcate este destul de mare şi atunci e destul de probabil să fie un tânăr care nu e vaccinat, care nici nu a trecut prin boală şi care se infectează şi sigur că de-acolo un anumit procent o să facă şi forme medii care să presupună internarea, dar o să facă şi forme severe apropo de ce spuneaţi dvs mai devreme, cele două cazuri de la „Victor Babeş””, explică Adrian Marinescu, potrivit Rador.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel