Categories: Ştiri sănătate

Cât e de pregătită societatea românească pentru educația pro transplant? Există o reticenţă mare pentru acordul donării de organe

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, profesor doctor Horaţiu Suciu, a declarat, joi, că în România există o reticenţă mare pentru acordul pentru donarea de organe, că acordul prezumat ar produce o creştere a numărului de donatori, menţionând că nu crede însă că societatea e pregătită în acest sens.

„Există o reticenţă mare pentru acordul pentru donarea de organe, nu există probabil o preocupare suficientă pentru identificarea donatorilor. Pentru că sunt convins că, de exemplu, într-un centru medical cum este Bucureşti, care este cel mai mare centru medical din ţară, să nu se identifice niciun donator de un an, cel puţin noi nu am fost solicitaţi. Sunt centre multe în ţară unde nu sunt identificaţi donorii, aceasta fiind una dintre cauzele care nu permit creşterea activităţii de donare din România. Sunt multe verigi care trebuie puse cap la cap pentru că acest lanţ al vieţii să funcţioneze. Sunt lucruri organizatorice care ţin de medici, de conducerile spitalelor sau de Ministerul Sănătăţii. (…) Acordul prezumat ar produce o creştere cu siguranţă a numărului de donatori, dar nu ştiu dacă noi, ca societate, suntem pregătiţi”, a arătat dr. Horaţiu Suciu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit doctorului, în anul 2016 s-a înregistrat vârful activităţii de donare şi transplant de organe la nivel naţional, ocazie cu care la IUBCvT Târgu Mureş, singurul centru din România unde se mai face transplant de cord, s-a realizat un record de 11 transplanturi.

Dr. Suciu a precizat că, pe fondul lipsei donatorilor, în acest an au avut loc doar cinci transplanturi de cord în România, în condiţiile în care pe lista de aşteptare sunt circa 100 de pacienţi, dintre care 30 de pacienţi cu indicaţie de transplant de urgenţă.

„Avem cam ce ne trebuie, dar nu suntem bine organizaţi. (…) Chiar şi în ţările în care există acordul prezumat nu se prelevează organele fără acordul familiei, dar există o acoperire legislativă. Acordul prezumat ar da un impuls mare, dar sunt convins că pentru un lucru care nu merge bine nu există doar o singură cauză. (…) Pacienţii sunt cam 30 pe lista de urgenţă, avem o listă mai largă de 70 pacienţi. Dar şi acest număr nu este unul real. Pacienţii care au nevoie de transplant în ţară sunt mult mai mulţi”, a susţinut dr. Horaţiu Suciu.

Recent Posts

Atenție! Cine nu ar trebui să mănânce OUĂ! Pot fi dăunătoare

Ouăle sunt unul dintre alimentele preferate din meniul familiei, însoțind micul dejun și orice tip…

12 minute ago

Cantitatea exactă de vin pe care trebuie să o bei pentru îmbunătățirea sănătății inimii și prevenirea cancerului

Vinul își are rădăcinile în Mesopotamia antică, cu aproximativ 6.000 de ani în urmă. Sumerienii…

42 de minute ago

Horoscop chinezesc: singurele două zodii care nu simt nimic în fața morții

Previziunile horoscopului chinezesc pentru începutul celei de-a cincea luni a anului anunță niște zile pline…

o oră ago

Lucruri puțin cunoscute despre răstignirea lui Iisus. Ce s-a întâmplat în momentul în care Mântuitorul Și-a dat ultima suflare

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin. În timp ce mulți…

2 ore ago

Ouă pe care ar trebui să le eviți! Medic: Pot genera o toxiinfecție groaznică

Ouăle ar putea fi contaminate cu bacterii periculoase, cum ar fi Salmonella, care poate provoca…

2 ore ago

Părintele Vasile Ioana: Mormântul lui Iisus Hristos este în fiecare biserică astăzi

Părintele Vasile Ioana a amintit despre importanța Prohodului Domnului, o slujbă la care credincioșii participă…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic