Sari la conținut

Doriţi să ţineţi la distanţă problemele digestive? Iată ce este bine să evitaţi!

Doriţi să ţineţi la distanţă problemele digestive? Atunci când combinăm corect alimentele le vom și digera corect. Ajunsă incomplet digerată în intestin ea intră în putrefacție, unde poate rămâne în organism mult timp. Astfel, vei fi expus multor boli, pentru că sursa de substanțe toxice reprezintă un mediu propice pentru bacterii și paraziți.

Este deci inutil să consumi alimente proaspete și pline de nutrienți dacă nu ai grijă și la digestie. Aşadar, învaţă să mănânci nu doar gustos şi sănătos ci, în primul rând, sănătos.

Este însă deosebit de important cum preparăm mâncarea. De cele mai multe ori ignorăm beneficii legumelor crude şi le distrugem prin tratarea lor termică. Cînd alimentele sînt preparate la temperaturi mai mari de 48 de grade Celsius, timp de aproximativ 20 de minute, se distrug toate enzimele, explică dr Gillian McKeith în cartea sa, “Hrană vie pentru sănătate”.

Poţi încerca, de exemplu, un borş de fasole, iar legumele să le adaugi la sfârşit, crude. Hrișca poate fi și ea pregătită doar lăsată la înmuiat 5-6 ore, fără să mai fie necesară fierberea, apoi se pasează şi se condimentează după preferinţă.

Salata de sfeclă crudă este nu numai foarte sănătoasă, dar şi gustoasă.

Puţin ştiu, de asemenea, că broccoli, conopida, ca şi varza, se pot consuma crude. Poate vi se pare ciudat, însă la fel pot fi consumate şi spanacul, dovleceii şi chiar ciupercile.

Evitaţi pe cât posibil tot ce nu este natural. Rafinate, aditivate, alimentele devin nocive, nesănătoase pentru organism.

Mesele simple sunt cheia, opusul lor împovărează sistemul digestiv, iar pe termen lung ne îmbolnăvesc.

Bine ar fi, de asemenea, să adăugăm uleiul, untul, smântâna după ce mâncarea s-a răcorit.

Evitaţi prăjelile şi învăţaţi să folosiţi în salate şi nu numai seminţele – de floarea soarelui, susan, in alune, fistic, dar şi nuci. Măcinate şi consumate în cantităţi mici, căci îngraşă, vor dar savoare salatelor şi vor aduce un aport nutritiv nepreţuit organismului.

Şi mai facem o greşeală. Combinăm alimentele la întîmplare. Nu este bine, de pidă, să consumăm, la aceeaşi masă, spun nutriţioniştii, şi carne, şi ouă, şi brânză etc. Deci Nu mai multe mâncăruri proteice la aceeaşi masă!

Nu nu se combină cu legumele, pentru că, în stomac, glucoza din legume cu fructoza din fructe produc fermentație, adică aciditate, gaze, deci disconfort.

Se vor consuma împreună leguminoasele (fasole, soia, năut, mazăre, linte) cu amidonoasele (făină, pâine, orez, paste făinoase, cartofi, porumb), pentru că, împreună, valoarea biologică a proteinelor creşte.

Absolut nesănătoase sunt combinaţiile de orez cu pește ori cartofii cu carne puntru că nu pot fi digerate.
Pentru a digera un aliment cu conținut mare de amidon (cartofi, pâine, orez, făină, paste făinoase), stomacul ajustează sucul gastric, făcându-l mai alcalin, în timp ce pentru a digera proteine (carne, ouă, lactate), stomacul are nevoie de suc gastric acid. 

Prin urmare cele două (acid+alcalin) se neutralizează. Mâncarea astfel combinată stagnează în stomac, pentru că nu este digeratăintră intr-o stare de putrefacție și apoi este evacuată.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel