marți, octombrie 26, 2021

Două analgezice comune, ibuprofenul şi diclofenacul, pot creşte riscul de probleme cardiace, dacă sunt luate în doze mari o perioadă lungă de timp potrivit unui studiu publicat în revista medicală Lancet.

Persoanele care suferă o formă severe de artrită folosesc ibuprofen sau diclofenac, care au şi rol antiinflamator, în viaţa de fiecare zi. Potrivit noului studiu, cele două medicamente prezintă un risc şi mai mare în cazul fumătorilor şi al persoanelor supraponderale.

Nu este prima dată când se constată existenţa unui asemenea risc, dar de această dată o echipă de cercetători de la Universitatea Oxford a analizat problema în detaliu, dorind să-i ajute pe pacienţi să facă alegeri în cunoştinţă de cauză.

Pentru a evalua impactul celor două antiinflamatoare nesteroidiene, au fost analizate situaţiile a 353.000 de pacienţi din 639 de teste clinice separate, urmărindu-se cazurile în care s-au administrat doze mari, de 150 mg de diclofenac sau 2400 de ibuprofen pe zi. Cercetătorii au conchis că numărul de atacuri de cord a crescut de la 8 la 1000 de persoane pe an la 11 la 1000 de persoane, pe fondul administrării medicamentelor.

Prof. Colin Baigent a menţionat că persoanele care iau cele două medicamente rar, ca de exemplu pentru dureri de cap, nu trebuie să-şi facă probleme. În schimb, riscul dozelor mari este şi mai mare pentru cei care au deja probleme cardiace şi pentru cei care au tensiune mare, colesterol ridicat sau fumează.

Un medicament similar, rofecoxib, cunoscut sub denumirea Vioxx, a fost retras de pe piaţă în mod voluntar de producător în 2004, după apariţia unor probleme similare.

Prof. Donald Singer, de la Universitatea Warwick, membru al Societăţii britanice de farmacologie, a notat că aceste constatări atrag atenţia asupra unui aspect foarte important atât pentru pacienţi cât şi pentru medicii care le prescriu reţeta, şi anume că medicamentele puternice pot avea efecte nocive grave. ‘De aceea, este important ca medicii să ţină cont de aceste riscuri şi să se asigure că pacienţii sunt pe deplin informaţi în legătură cu medicamentele pe care le iau’, a conchis profesoru

Ultimele stiri