Sari la conținut

Două băuturi care ar putea să-ți ridice colesterolul la niveluri periculoase

Colesterol ridicat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce nu trebuie să faci dacă ai colesterol ridicat

Din cuprinsul articolului

Ați fost avertizat de către medicul dumneavoastră că aveți colesterolul ridicat?

În acest caz, acum este momentul să luați măsuri pentru a reduce nivelul colesterolului dăunător care v-ar putea pune în pericol de atac de cord sau de accident vascular cerebral.

În timp ce exercițiile fizice sunt importante pentru sănătăte, deoarece pot ajuta la prevenirea înfundării arterelor de către colesterol, ați putea, fără să vreți, să vă înrăutățițiți sănătatea prin ceea ce beți. Sorbind o anumită băutură încărcată cu zahăr ar putea să vă pună în pericol.

De fapt, orice băutură zaharată, cum ar fi sucul de fructe, ar putea fi dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră.

O lucrare de cercetare, publicată în revista American Heart Association, detaliază modul în care băuturile îndulcite cu zahăr sunt asociate cu „modificări negative ale colesterolului lipoproteic de înaltă densitate”.

Pentru a explica, Heart UK spune că colesterolul lipoproteic cu densitate mare (HDL) „ajută la protejarea inimii și a vaselor de sânge împotriva bolilor”.

Prea puțin HDL poate fi dăunător, deoarece lipoproteina densă îndeplinește trei roluri:

  • Este antiinflamator
  • Are un efect antioxidant
  • Îndepărtează excesul de colesterol din vasele de sânge și îl readuce la ficat.

Atunci când colesterolul este transportat la ficat, este descompus și eliminat din organism.

Cercetătorii au observat: „Creșterea consumului de zahăr îndulcit poate contribui la dezvoltarea dislipidemiei”.

Ce este dislipidemia?

Experții de la Institutul Național de Sănătate din SUA au explicat: „Dislipidemia este dezechilibrul lipidelor, cum ar fi colesterolul, colesterolul lipoproteic cu densitate scăzută (LDL), trigliceridele și lipoproteinele cu densitate ridicată (HDL).”

Lipoproteinele cu densitate scăzută sunt considerate tipul „rău” de colesterol, deoarece acest tip de colesterol este cel care se încorporează de-a lungul pereților arterelor, îngustând calea de trecere a sângelui.

Atunci când colesterolul se depune de-a lungul pereților arterelor, se formează ceea ce se numește placă.

În cazul în care o placă rupe un vas de sânge, se va forma un cheag de sânge, care are potențialul de a bloca circulația sângelui către inimă, de exemplu.

Dacă fluxul de sânge către inimă este blocat, iar mușchiul este lipsit de oxigen, acesta începe să moară și se produce un atac de cord.

O altă băutură care ar putea să vă crească nivelul colesterolului este cafeaua presată, potrivit unui expert în nutriție.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel