Sari la conținut

Două mirosuri emise de „respirație” sau „urină” ar putea sugera ficatul gras

boli ce se pot depista prin miros
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Prevenire dezvoltarea bolilor hepatice

Mirosurile corporale neobișnuite tind să apară în stadiile severe ale bolii hepatice grase.

Majoritatea oamenilor au ceva grăsime în ficat, dar dacă concentrațiile depășesc cinci procente, înseamnă că au o boală hepatică grasă. La acest volum, ficatul va suferi perturbări ale funcționării sale normale din cauza morții circulației. Semnele că ficatul este amenințat pot apărea în mirosul de respirație și urină.

Boala ficatului gras se numără printre afecțiunile medicale „tăcute” infame, care nu prezintă simptome în stadiile inițiale.

Evoluția bolii hepatice este mai greu de ignorat, totuși, deoarece bolile hepatice grave precum ciroza și insuficiența hepatică produc simptome neplăcute.

Foetor hepatica este o caracteristică bine stabilită a bolii hepatice severe care provoacă un miros dulce și de mucegai atât pe respirație, cât și în urină.

WebMD explică: „Foetor hepatica este un miros de respirație distinctiv pe care îl pot avea persoanele cu boli hepatice.

Nu este plăcut. Oamenii îl descriu ca miroase ca un amestec de ouă putrede și usturoi. Dar nu are legătură cu igiena sau sănătatea dentară.”

Cu alte cuvinte, periajul dinților nu poate ajuta la rezolvarea problemei, așa că va fi justificată o intervenție medicală suplimentară pentru a trata cauza de bază.

Mirosul este cauzat de excreția de disulfură de dimetil și metil mercaptan, care rezultă dintr-un exces de metionină.

Acest lucru face ca substanțele cu sulf să se acumuleze în fluxul sanguin și să se îndrepte către plămâni, înainte de a fi expirate.

Cercetătorii cred că aceste substanțe chimice sunt componenta principală producătoare de mirosuri a factorului hepatic.

Verificarea acestor mirosuri corporale neobișnuite de către un medic este importantă, astfel încât ficatul să fie tratat corespunzător înainte ca cicatricea să devină ireversibilă.

Deși nu există un tratament pentru ciroză, există modalități de a gestiona simptomele și de a încetini progresia acesteia.

În bolile hepatice severe, organul se luptă să își îndeplinească oricare dintre funcțiile sale normale din cauza cicatricilor.

Aceasta înseamnă că va avea dificultăți în filtrarea substanțelor toxice, care pot provoca daune colaterale semnificative altor organe.

Medline Plus subliniază: „Cele mai multe modificări ale mirosului urinei nu sunt un semn de boală și dispar în timp.

Unele alimente și medicamente, inclusiv vitaminele, vă pot afecta mirosul urinei. De exemplu, consumul de sparanghel provoacă un miros distinct de urină.”

Organismul de sănătate continuă: „Urina urât mirositoare se poate datora bacteriilor. Urina cu miros dulce poate fi un semn de diabet necontrolat sau o boală rară a metabolismului.”

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel