duminică, august 1, 2021

Două produse de înfrumusețare folosite de femeile din întreaga lume cresc riscul de cancer de sân, potrivit unei cercetări realizate de Institutul Național de Sănătate (NIH) din SUA.

Potrivit studiului, vopseaua de păr şi soluţiile pentru îndreptat

părul sunt asociate unui risc crescut de cancer de sân.

Cercetarea a urmărit de-a lungul mai multor ani 46.000 de femei cu vârste cuprinse între 35 şi 74 de ani.

Femeile care îşi vopsesc părul în mod regulat au un risc de a face cancer cu 9% mai mare.

Pe de altă parte, femeile de culoare care folosesc soluţii chimice pentru a-şi îndrepta părul ondulat prezintă un risc cu 45% mai mare de a face cancer comparativ cu cele care nu folosesc aşa ceva. Iar riscul creşte la 60% dacă îşi îndreaptă părul la fiecare 8 săptămâni ori chiar mai des.

Cercetătorii suspectează că legătura între vopsea,

produsele de îndreptare și cancerul mamar are de-a face cu ingredientele toxice pe care le inhalăm și le absorbim prin piele în timpul utilizării (multe dintre ele conțin peste cinci mii de substanțe chimice, printre care unele induc tumori la șoricei). Produsele pe care femeile de culoare le folosesc mai des decât alte rase conțin mai multe substanțe chimice care perturbă sistemele endocrine, ceea ce poate crește tendința spre cancer. Majoritatea dintre ele nici măcar nu apar pe etichete, iar asta nu face decât să-ți fie imposibil să știi la ce ești expus.

Creșterea asta se regăsește la femeile

de culoare pentru că produsele pe care le folosesc de regulă conțin mai mulți compuși care pot bloca funcțiile endocrine și duc la formarea celulelor canceroase. Pe lângă asta, femeile de culoare utilizează produsele astea mult mai des decât cele de alte rase, de aceea sunt mult mai expuse la substanțele chimice, conform studiului apărut în International Journal of Cancer pe 4 decembrie.

Ultimele stiri

Parteneri