Sari la conținut

Două simptome ale cancerului pe care le poți observa când mergi la toaletă. Au fost identificate la 90% dintre pacienții diagnosticați cu cancer

cancer
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptomul neobișnuit care indică un cancer

CANCERUL prezintă riscuri care pun viața în pericol pentru oameni, în special în absența unui tratament. Cu cât este identificat mai devreme, cu atât este mai mare rata de supraviețuire. Două complicații când mergi la toaletă nu trebuie ignorate niciodată.

Cancerul poate lua multe forme, toate acestea rezultând dintr-o proliferare rapidă a celulelor afectate. Există o serie de simptome asociate cu boală, dar nu toate semnele de avertizare sunt clare. În general, simptomele vor fi concentrate în organele care sunt bolnave. Când cancerul afectează intestinul, totuși, majoritatea persoanelor se pot aștepta la două schimbări atunci când merg la toaletă.

De cele mai multe ori cancerul poate să apară în colon și rect, dar, din păcate, niciunul nu produce simptome evidente în stadiile inițiale.

Cu toate acestea, tratarea devreme a bolii este esențială pentru a primi tratament curativ.

Acest lucru se datorează faptului că boala se răspândește adesea în alte părți ale corpului, ceea ce face dificil de controlat.

Cancer Research UK explică că: „Cancerul intestinal avansat este cancerul care a început fie în pasajul din spate (rect), fie în intestinul gros (colon) și s-a răspândit în altă parte a corpului.

„Simptomele cancerului intestinal avansat pot include simptomele cancerului intestinal care nu s-a răspândit. Alte simptome depind de partea în care s-a răspândit cancerul.”

Simptomele generale asociate cu cancerul intestinal includ oboseala, pierderea poftei de mâncare și scăderea nivelului de energie.

Potrivit NHS, peste 90% dintre persoanele cu cancer intestinal au una dintre următoarele combinații de simptome care le afectează intestinele.

Organismul de sănătate explică că aceștia pot experimenta „o schimbare persistentă a obiceiului intestinal – ieșind mai des cu scaunul moale și uneori durere de burtă (abdominală)”.

Alternativ, ei pot observa „sânge în scaun fără alte simptome de pile (hemoroizi) – acest lucru face să fie puțin probabil hemoroizii”.

Ocazional, simptomele pot include un nodul pe care medicul îl poate simți în pasajul din spate sau în stomac, mai frecvent pe partea dreaptă, potrivit Cancer Research UK.

Prevenirea cancerului

Decesele cauzate de cancerul intestinal au scăzut semnificativ în ultimul deceniu, iar conștientizarea semnelor de avertizare timpurie s-a dovedit a fi extrem de benefică.

Screening-urile, detectarea mai devreme și un tratament mai bun au sporit semnificativ și ratele de supraviețuire.

Totuși, cercetătorii continuă să sublinieze importanța prevenției, iar acest lucru se poate face într-o multitudine de moduri.

Anumite alimente, cum ar fi mesele procesate, afumate, ar trebui, de asemenea, evitate deoarece conțin substanțe chimice numite nitrozamine.

Unele cercetări sugerează că administrarea unei doze mici de aspirină pe zi poate reduce riscul de cancer intestinal după cinci ani.

Dar riscurile potențiale ale acestui lucru pot depăși beneficiile, așa că un medic ar trebui să fie întotdeauna consultat mai întâi.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel