Sari la conținut

Două surori gemene au împlinit 100 de ani. Incredibil care este secretul longevității lor: O jumătate de pahar de vin la prânz

Două surori gemene au împlinit 100 de ani. Incredibil care este secretul longevității lor: O jumătate de pahar de vin la prânz

Sărbătoare emoționantă într-un sătuc din regiunea Puglia, din Italia.. Două femei gemene, din Anzano, și-au sărbătorit recent ziua de naștere: fiecare a împlinit 100 de ani, relatează Foggia Today.

Cele două femei locuiesc într-un mic sătuc de aproximativ 1.300 de locuitori, în provincia Foggia din însorita Puglie.

Două surori gemene din Italia au împlinit 100 de ani

Copiii, nepoții și mare parte dintre locuitorii satului, au fost alături de Francesca și Maria Ricciardi, surori gemene născute la 23 ianuarie 1923.

Câteva rude au venit tocmai din Statele Unite ale Americii, în mos special pentru acest eveniment.

În secolul lor de viață cele două femei au lucrat la câmp și s-au dedicat familiei. Maria s-a căsătorit și a avut patru copii, Francesca nu s-a căsătorit niciodată și nu are copii.

Pentru Francesca (Cecca pentru cei care o cunosc), sărbătorirea a 100 de ani este un dar de la Dumnezeu.

Povestind despre Anzano, localitatea în care a s-a născut și a trăit până în ziua de astăzi, Francesca a spus că „nu mai este ca înainte”, din cauza depopulării zonei.

Îmbrăcate la fel, cele două surori centenare au fost sărbătorite luni cu un tort imens, în forma numărului 200, totalul anilor purtați pe umeri de Francesca și Maria.

Foggia, gemelle centenarie La grande festa di compleanno ad Anzano di  Puglia - CorrieredelMezzogiorno.it

Invitați la petrecere au fost reprezentanții administrației locale și parohul orașului don Michele De Vincentis.

„Tot satul a fost să le felicite, unitatea și participarea unanimă la o astfel de sărbătoare este forța acestor sate mici”, au transmis autoritățile locale.

„Secretul nostru? O jumătate de pahar de vin la prânz. Și dragostea, ne-am iubit unii pe alții”

Una dintre gemene, Francesca, a dezvăluit pentru corrieredelmezzogiorno.corriere.it, care este secretul longevității lor.

„Secretul nostru? Ne-am iubit unii pe alții, am fost mereu împreună și în armonie cu întreaga noastră familie”.

„Sora mea – spune Francesca – s-a căsătorit și a avut cinci copii.

Unul a murit. Ea a lucrat mereu. Ea a fost bărbatul și femeia casei. Se trezea devreme în fiecare zi și mergea la muncă la câmp și cu animalele și când venea acasă făcea treburile casnice și avea grijă de copii.

Totuși, eu nu m-am căsătorit. Am rămas acasă și am învățat să brodez. Știu foarte bine să brodez și am creat lucrări frumoase».

Anzano di Puglia: doppia festa per le gemelle centenarie Francesca e Maria  - La Gazzetta del Mezzogiorno

Mulți ani, cele două surori au locuit în case diferite, dar foarte aproape. Acum locuiesc împreună de doi ani.

„Întotdeauna am mâncat ceea ce am crescut cu mâinile noastre – continuă să povestească Francesca –, chiar ne place carnea. Dar fără excese. Vinul? Întotdeauna o jumătate de pahar la prânz mai întâi. Sora mea nu mai bea de câțiva ani, eu din când în când.”

Cele două surori se iubesc chiar dacă au fost și certuri, dar întotdeauna nesemnificative.

„Suntem – continuă centenarul – ca diavolul și apa sfințită. Eu sunt foarte religioasă, sora mea un pic mai puțin. Cu ceva timp în urmă au mers împreună la biserică, deși Maria nu prea obișnuiește ca mine.

Acum că locuim împreună mereu vin în casă mulți oameni. Nepoți, strănepoți. Oameni care ne iubesc și pe care îi iubim. Pe lângă faptul că nu exagerăm în toate lucrurile, precum mâncatul, poate adevăratul secret de a fi sosit și de o sută de ani este tocmai acela de a ne iubi.

Eu și sora mea ne-am dat seama că am ajuns la 100 când casa noastră s-a umplut de rude și prieteni”, a mai spus Francesca.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel