Sari la conținut

Dr. Adrian Marinescu: Evoluția epidemiei în București este comparabilă cu formarea unui bulgăre de zăpadă

marinescu

Numărul de cazuri de COVID-19 va continua să crească atât timp cât regulile nu vor fi respectate, iar efectele înăspririi restricțiilor în București ar putea să se vadă peste aproximativ o săptămână, spune medicul infecționist Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș” din capitală.

El a explicat pentru Radio România Actualități că până atunci, în capitală, unde populația este numeroasă, evoluția epidemiei este comparabilă cu formarea unui bulgăre de zăpadă, care se rostogoleşte și crește.
Adrian Marinescu: ”Oriunde în lume, oraşele de tip capitală şi oraşele cu mulţi oameni au riscul cel mai mare să apară focare, să fie interacţiune importantă între oameni, şi de aici lucrurile se întâmplă. Dacă faceţi o verificare, în toate capitalele din Europa în momentul ăsta se întâmplă la fel.”

Întrebat la ce să ne aşteptăm în continuare, în contextul în care Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat astăzi şi primul caz confirmat de gripă, acesta a declarat că datorită măsurilor de prevenție comune numărul cazurilor de gripă sezonieră va fi mai redus față de alți ani.

Adrian Marinescu: ”Oricum, sezonul gripal vine mai târziu. Mă refer la sezonul gripal în adevăratul sens al cuvântului. Măsurile de prevenţie fiind comune, e clar că va fi totuşi redus, din fericire. Dacă ne şi vaccinăm şi vom rămâne cu pandemia de SARS-CoV-2, e /…/ că se întâmplă în capitală lucrurile astea şi cât timp nu sunt nişte măsuri restrictive sau nişte lucruri care să schimbe regulile jocului, ca de exemplu că măsurile preventive sunt respectate mai mult ca până acum, că de ele devin o rutină pentru noi toţi ş.a.m.d., dacă lucrurile astea nu se întâmplă, mai ales că vine şi sezonul rece, vom avea în continuare cazuri multe. Adică, nu există nişte argumente care să încetinească măcar rostogolirea bulgărelui. E adevărat că s-au luat nişte măsuri şi în ultimul timp şi poate că ele ar trebui în viitorul apropiat să-şi arate efectele într-o oarecare măsura Să sperăm că va fi aşa. Peste încă încă o săptămână o să se vadă efectul maxim.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel