duminică, iunie 4, 2023

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor Virale, la Iași a fost organizată o campanie de testare și informare a populației.

Conform unui comunicat de presă, campaniile au fost organizate de Asociația Echitate în Sănătate cu sprijinul medicilor gastroenterologi de la Spitalul Sf. Spiridon din Iași.

Medicii atrag atenția că la nivel global sunt 325 milioane persoane infectate cu virusul hepatitic B sau C. Iar însă 290 de milioane nu sunt conștiente de acest lucru, nu știu că au boala. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății susține că testarea permite instituirea tratamentului care vindecă Hepatita C și salvarea a milioane de persoane la nivel global.

Te-ar mai interesa: Avertismentul Lidei Fecioru: „Aşa aduci ghinionul ...

România și-a asumat țelul global al Organizației Mondiale a Sănătății, de eradicare a hepatitelor virale până în 2030. Se depun eforturi susținute la toate nivelurile sistemului de sănătate pentru diagnosticarea și tratarea persoanelor cu hepatite virale.

Astfel, se arată în comunicatul de presă, Asociația Echitate în Sănătate (AES), împreună cu medicii de la Spitalul Sf. Spiridon din Iași, a organizat o campanie stradală de conștientizare privind hepatitele virale și de testare pentru depistarea Virusului Hepatitic C (VHC). Mai exact, peste 200 de ieșeni au fost testați de medicii gastroenterologi. Cei care au avut ghinionul să fie depistați pozitivi au fost consiliați în privința pașilor ce trebuie urmați pentru a avea acces la tratamentul care elimină  virusul din organism.

Te-ar mai interesa: Mihai Voropschievi a realizat horoscopul sufletelo...

Reamintim că testarea pentru Hepatita C presupune o procedură extrem de simplă și rapidă. Practic o singură picătură de sânge din deget este suficientă pentru a depista dacă persoana testată este sau nu infectată cu Virusul Hepatitic C.

Peste 70% din bolnavi nu au niciun simptom

Peste 70% din pacienții infectați cu Virusul Hepatitic C nu prezintă niciun fel de simptome. De aceea este important să testăm cât mai multe categorii de persoane. Primul val de risc sunt persoanele cu vârsta de 60- 80 de ani, infectate în perioada de dinaintea Revoluției prin proceduri derulate în spital. Știm că sunt sate întregii în care oamenii erau injectați cu aceeași seringă – aceștia trebuie testați. Un al doilea val este al tinerilor la care infectarea ar putea apărea din cauza obiceiurilor <moderne> – viață sexuală promiscuă, consum de droguri injectabile sau anumite intervenții stomatologice, a spus prof. dr. Anca Trifan, medic specialist gastroenterologie, șef Secția Clinică Gastroenterologie II, Spitalul Clinic Județean de Urgențe ”Sf. Spiridon”.

Te-ar mai interesa: Horoscop rune 5-11 iunie 2023, cu Mihai Voropchiev...

Pacienții au fost bucuroși de testare

Îmi doream de mult să fac acest test, dar nu mi-am permis. Mă bucur că azi am reușit să mă testez. E important ca medicii să vină în mijlocul oamenilor, să le atragă atenția asupra hepatitei și să-i testeze. O campanie de acest gen este benefică, pentru că oamenii pot afla din timp dacă suferă sau nu de această boală, a declarat una dintre persoanele testate, o femeie în vârstă de 60 de ani, conform comunicatului de presă.

Te-ar mai interesa: Pericolul din pahar. Această băutură poate crește ...

Depistată în stadiu incipient boală are o durată mai mică a tratamentului

Dacă gradul de fibroză este zero, vindecarea are loc în termen de opt săptămâni. Dacă gradul de fibroză este mai mare de 1-2, vindecarea are loc în 12 săptămâni. Tratamentul interferon free nu are aproape niciun efect advers. Iar România face eforturi extraordinare să trateze toate persoanele bolnave. Țara noastră și-a asumat obiectivele Organizației Mondiale de Gastroenterologie și depune eforturi pentru a obține eradicarea hepatitei până în anul 2030, a mai afirmat prof. Dr. Anca Trifan.

Te-ar mai interesa: „Cele mai nesănătoase produse” pe care ar fi bine ...

Medicii de familie au rol esențial în screening-ul populației 

Aceasta a mai spus și că sunt foarte mulți pacienți infectați cu Hepatita C . E greu să fie toți diagnosticați. De aceea aceștia spun că e important ca medicii de familie să îi ajute la identificarea lor. Medicii de familie au un rol extrem de important în a face screening unui procent cât mai mare din populaţia generală.

Practic, toți pacienții aflați pe listele medicilor de familie ar trebui testați pentru depistarea Hepatitei C. Numai în felul acesta putem cunoaşte numărul real al pacienţilor infectaţi cu virusul hepatitei C în România, a atras atenția specialistul.

Datele statistice spun că 2 din 3 decese anuale sunt atribuite cancerului hepatic

La nivel global, 325 milioane persoane sunt infectate cu virusurile hepatice B și C, iar 290 milioane nu știu acest lucru. Aceste virusuri cauzează 1,34 milioane decese pe an.  Mai exact, 2 din 3 decese sunt atribuite cancerului hepatic. OMS a atras atenția că trebuie intensificate eforturile pentru testarea și diagnosticarea persoanelor care nu știu că sunt purtătoare de virusuri hepatice. Testarea cât mai multor persoane și diagnosticarea celor bolnave le oferă acestora șansa de a se vindeca datorită noilor terapii interferon free, care au o rată de succes de peste 99%.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private