Sari la conținut

Dr. Andreas Vythoulkas: Nu doar bolile aparatului reproducător afectează fertilitatea

Afecțiunile care întârzie sau, din păcate, împiedică fertilitatea unui cuplu, nu țin doar de aparatul reproducător. Sunt cazuri când anumite boli, nedepistate și netratate la timp, pot influența într-o măsură destul de mare fertilitatea unui cuplu.

Pentru a afla care sunt bolile ce împiedică obținerea unei sarcini, am stat de vorbă cu Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.

Deși sunt multe cazurile de infertilitate în care stresul ori vârsta sunt printre principalii factori ce împiedică apariția unei sarcini, există și o serie de afecțiuni. Acestea sunt de regulă tăcute sau cu simptome comune cu ale altor boli din afara sferei genitale, ce afectează fertilitatea, ne-a spus medicul.

Boala inflamatorie pelvină duce la infertilitate

Una dintre ele este boala inflamatorie pelvină. Este o afecțiune ce se manifestă prin dureri pelvine, uneori prin febră, tulburări la urinare. Dar și prin balonare ori tulburări de tranzit. Afecțiunea este cauzată de bolile cu transmitere sexuală (BTS) – infecțiile cu chlamydii, gonococ, mycloplasme ori de anumite intervenții chirurgicale asupra uterului.

Nedepistate la timp, bolile cu transmitere sexuală se extind și pot duce la inflamarea sau chiar la obstrucția trompelor uterine. Adică este împiedicată obținerea unei sarcini. Tot bolile cu transmitere sexuală se fac răspunzătoare și pentru infecțiile asupra colului uterin sau endocervicitele. Aceste boli cu transmitere sexuală pot afecta și bărbații. Nedepistate și fără tratamentul potrivit pot evolua către azoosmermie sau absența spermatozoizilor din lichidul seminal, a mai spus medicul.

Hipotiroidismul, altă cauză a infertilității

Hipotiroidismul este o afecțiune tiroidiană ce constituie o altă cauză a infertilității feminine. Aceasta, prin deficitul de hormoni tiroidieni, afectează ovulația femeii și îngreunează astfel procesul concepției.

Endometrioza afectează trompele, ovarele, colul uterin, vaginul și, în cazuri rare, se extinde asupra altor organe (ficat, vezică urinară, intestin etc). Poate fi recunoscută prin durerile puternice manifestate în primele zile ale menstruației, sângerări menstruale neregulate, dureri lombare acute, dar și în timpul actului sexual.

Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare endocrină, prezentă la femeile tinere, și este una dintre cauzele frecvente ale infertilității de tip feminin. Simptomele acestei afecțiuni nu sunt greu de depistat – lipsa menstruației pe durata mai multor luni, kilogramele în plus, pilozitate excesivă. Această tulburare endocrină provoacă lipsa ovulației și duce, implicit, la diagnosticul de infertilitate.

Menopauza precoce, inamicul visului de a deveni mamă

Menopauza precoce sau insuficiența ovariană prematură este reprezentată de încetarea menstruației înainte de împlinirea a 40 de ani. Apariția menstrelor neregulate, a bufeurilor, a incotinenței urinare, a uscăciunii pielii, a schimbărilor bruște de dispoziție, scăderea libidoului sunt simptome ale acestei afecțiuni. Toate acestea afectează  mai mult de 5% din populația feminină a lumii aflată la vârsta reproductivă. Diagnosticul se pune doar în urma unor analize hormonale amănunțite. Mai exact a FSH-ului sau hormonul de stimulare ovariană, prolactină, estradiolul, AMH-ul sau hormonul anti-mullerian, a mai spus specialistul.

Și obezitatea reprezintă o cauză a infertilității și conduce la apariția dezechilibrelor hormonale. Dar și la boli cronice și la dereglări ale ciclului menstrual, afectând în mod direct ovulația. Obezitatea reprezintă un factor de infertilitate și pentru bărbați. Aceasta afectează în special calitatea și cantitatea spermei.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel