Sari la conținut

Dr. Bilic, despre beneficiile unui mineral esențial în dieta noastră zilnică. Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când îl consumăm

Mihaela Bilic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Medic, despre nutriție

Dr. Mihaela Bilic, supranumită “nutriționistul vedetelor”, a explicat care sunt beneficiile unui mineral esențial în dieta noastră zilnică. Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când îl consumăm.

Fierul este un mineral esențial în dieta noastră zilnică deoarece îndeplinește multiple funcții importante în organism. Este implicat în producția de globule roșii, transportând oxigenul către toate celulele corpului. De asemenea, ajută la funcționarea optimă a sistemului imunitar și la metabolismul energetic.

Un nivel adecvat de fier în organism poate îmbunătăți rezistența la oboseală și reduce riscul de anemie. Anemia este o afecțiune caracterizată prin niveluri scăzute de fier în organism, ceea ce duce la o capacitate redusă de a produce suficiente globule roșii sănătoase.

Aport adecvat de fier

alimente cu mult fier
Sursă foto: Diete sănătoase

Pentru a asigura un aport adecvat de fier în dieta noastră zilnică, dr. Bilic recomandă   consumul unor alimente bogate în acest mineral.

„ Cheia pentru o sănătate de fier sunt alimentele bogate în fier

Când ne simțim lipsiți de putere, când suntem palizi și obosiți înseamnă că suntem anemici, adică avem o lipsă de fier. Cea mai frecventă anemie nutrițională este cea cu lipsă de fier, un mineral esențial în dieta noastră zilnică.

Globulele roșii din sange conțin hemoglobină, un pigment pe bază de fier. Rolul lor este să transporte oxigen la toate celulele, deci dacă nu există fier, nu există oxigenare celulară- și de aici consecințe grave.

Organismul nu poate produce fier (nici la om, nici la animale), cel mult îl poate depozita-ca rezervă- în diferite organe și țesuturi: ficat, splină, mușchi, măduvă, sînge. Rezultă implicit că produsele de origine animală sunt foarte bogate în fier.

Dr. Bilic: Bobul de cacao este campion ca efect antianemic

Pe lângă ficat și carne roșie, peștele și fructele de mare, leguminoasele boabe (soia, fasolea) și oleaginoasele (semințe, alune, migdale) și legumele verzi (brocoli, spanac) sunt și ele bogate în fier. Bobul de cacao este campion ca efect antianemic, are un conținut de fier similar cu cel al organelor (ficat, splină).

Fierul din legume și leguminoase triplează în prezența vitaminei C

Trebuie știut că fierul de origine vegetală (fier nonhemic) e utilizat în proporție de 3-10%, în timp ce fierul de origine animală (fier hemic) are o biodisponibilitate de 25-30%. O mică precizare: fierul nu este distrus prin gătit, așa că nu contează dacă friptura este în sînge sau bine făcută, conținutul de fier rămâne neschimbat.

Cât despre fierul din legume și leguminoase, absorția lui se triplează în prezența vitaminei C, așa că nu ezitați să puneți zeamă de lămâie în salate.

Iar pentru un echilibru nutrițional real, combinați carnea cu legumele la aceeași masă, este o asociere care potențează toți nutrientii, nu doar fierul. Și un ultim sfat: nu beți ceai negru în timpul mesei, scade cu 50% absorția fierului”, a scris dr. Bilic pe un cont de socializare.

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Mihaela Bilic (@doctorbilic)

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel