Sari la conținut

Dr. Bilic, despre făinoasele consumate reci: Ajută împotriva bolilor

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Dr. Mihaela Bilic, despre viroze

Din cuprinsul articolului

Microbiota este acel ecosistem din tubul digestiv format din colonii de bacterii benefice. Joacă un rol important în metabolism, imunitate, inflamație, funcționarea sistemului nervos și cardiovascular. Dezechilibrul microbiotei se numește disbioză și este provocat de stresul cronic, de o alimentație săracă în fibre și mai ales de tratamentele cu antibiotice.

Experții au demonstrat efectul nefast pe care pesticidele și aditivi alimentari îl au asupra microbiotei. Dr Bilic spune că „flora bacteriană din intestin poate fi afectate pe mai multe planuri: scade numărul și diversitatea coloniilor de bacterii benefice și crește numărul de bacterii patogene.

Orice tratament cu antibiotice reduce dramatic calitatea și cantitatea microbiotei. Laxativele și schimbările bruște de regim alimentar dezechilibrează intestinul. Dieta bogată în proteine și excesul de zahăr și grăsimi din produsele ultra procesate afectează microbiota pentru că nu asigură substratul hrănitor necesar bacteriilor benefice”.

Într-o postare recentă pe contul personal de socializare, dr. Mihaela Bilic a explicat ce se întâmplă când mâncăm banane verzi și făinoasele consumate reci.

„Banana. Unii spun că îngrașă, pe alții îi constipă, eu vreau să o laud. Are în jur de 100 de kalorii, ține de foame are triptofan, un aminoacid esențial care dă stare de bine la nivelul creierului. Are Potasiu, Magneziu, pentru mine e gustarea perfectă.
Dacă o alegeți necoaptă, banana are efect prebiotic. Amidonul din ea hrănește coloniile de bacterii din intestin. Amidonul rezistent trebuie să facă parte din dieta noastră. Acesta îl găsim în toate făinoasele după ce s-au răcit”, conchide medicul specialist.

Ce se întîmplă cu amidonul?

„Prin răcire se recristalizează. Nu mai poate fi absorbit din intestin, iar pastele reci, orezul, consumat rece, și salata orientală îngrașă mai puțin. Însă ajunge în colon și este hrana cea mai bună pentru bacteriile benefice pentru microbiotă”.

Așadar, potrivit medicului, dacă vreți să aveți imunitate la cote mari „introduceți făinoasele răcite, amidonul recristalizat cu efect prebiotic în meniul vostru, nu numai că ajută împotriva bolilor, dar nici măcar nu îngrașă”, a spus specialistul în nutriție.

 

Recent, medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre combinația dintre pâine și brânză.

„Pâine cu brânză. De data asta nu mai vorbim despre un aliment, ci despre o combinație interesantă. Și nici despre calorii nu mai vorbim, pentru că pâinea cu brânză are efect antidepresiv, deci nu e important dacă îngrașă, ci rolul pe care-l are în inducerea stării de bine”, a scris Mihaela Bilic pe contul de Instagram.

„În alimentele proteice există doi aminoacizi, tirozină și triptofan, aflați în competiție. Cine ajunge primul la creier, ăla determină starea: tirozina are efect de agitație, de trezire, iar triptofanul liniștește, calmează. Carnea conține preponderent tirozină, iar brânza triptofan. Metoda strategică pentru a crește accesul triptofan-ului în creier este asocierea dintre proteine și carbohidrați. Când mâncăm glucide/făinoase apare în sânge insulina, care ține tirozina în circulație și lasă cale liberă pentru triptofan. Odată ajuns la nivel cerebral, el stimulează sinteza de serotonină, hormonul stării de bine.

Chiar dacă brânza îngrașă, tăiați felia mai subțire și puneți lângă ea un colț de pâine… ca să fiți și fericiți”, a conchis Mihaela Bilic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel