Dr. Bilic: Ricotta e urdă, mozarella e cașcaval. Care este porția corectă dacă țineți la siluetă?

Ricotta e urdă, mozarella e cașcaval. Care este porția corectă dacă țineți la siluetă?Ce să alegem? Când te gândești la dietă, faci sacrificii alimentare. Mulți dintre noi alegem varianta degresată, pentru a evita consumul de grăsimi. Dar care este diferența? Dr. Mihaela Bilic a explicat exact care este diferența și care este porția corectă.

Medicul nutriționist vorbește despre două sortimente de brânză, ricotta și mozarella.

Te-ar mai interesa: Prințul George, replică regală pentru un coleg car...

Ricotta e urdă, mozarella e cașcaval

„Există două sortimente de brânză pe care le-am adoptat de la italieni și le-am inclus în tradițiile culinare românești. Pentru că sunt nesărate și pline de zer, avem impresia că e vorba de brânză proaspătă, cu puțină grăsime și puține calorii.

În realitate mozarella nu e un caș dulce, ci un cașcaval. Se obține prin fierbere și frământare, se modelează în formă rotundă și apoi se ține la saramură. Un “ou” de mozarella are aprox 300 cal și 25% grăsime- mai mult decât brânza telemea!! Puneți lângă ea o felie de pâine și o roșie și masa e gata.

Cu ricotta e altă poveste, seamănă cu urda românească, se obține din coagularea zerului de lapte. Este cea mai dietetică brânză, perfectă pentru sportivi sau cei aflați la cură de slăbire.  În principiu ar trebui să conțină doar proteine și minerale, fără nici un strop de grăsime. Doar că italienii au “îmbunătățit” rețeta și au adaugat 12% smântână. Așa se explică de ce ricotta este cremoasă și dulce, iar urda noastră este înecăcioasă și sfărâmicioasă.

Te-ar mai interesa: Recomandările lui Arafat în cazul unui atac nuclea...

Față de mozarella, în ricotta avem la jumătate și conținutul de grăsime și pe cel de proteine și numărul de calorii. Mozarella merge de minune cu pizza si salate, în schimb ricotta este ideală pentru paste. Nu depășiți 100g/ porție dacă țineți la siluetă”, a conchis Mihaela Bilic.

Dr. Bilic a mai explicat care este diferența dintre laptele integral și cel degresat.


„Integral sau degresat? Când vine vorba de produse lactate, multe persoane aleg varianta degresată, ca să evite consumul de grăsimi. Câtă grăsime conține de fapt laptele? 3,5g/100ml în varianta integrală și 1,5g/100ml în varianta parțial degresată. Diferența de 2g este ridicolă, dacă ne gândim că o lingură de ulei înseamnă 10g de grăsime pură!”, a scris Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe contul de Facebook.

Te-ar mai interesa: Schimbări frecvente de dispoziție: 3 deficiențe nu...

Aportul de calciu din lapte nu este important

„Știm că trebuie să consumăm zilnic produse lactate dacă vrem să avem oase puternice. Aportul de calciu din lapte nu este important doar pentru sistemul osos, ci și pentru metabolism. În fiecare zi se consumă 1 g de calciu pentru a fi neutralizate substanțele acide și radicalii liberi care produc stres oxidativ. Dacă alimentația nu acoperă această doză, calciul va fi luat din oase. Nu ar fi mai simplu să mâncăm lapte și iaurt? Mai ales că în produsele lactate calciul vine la pachet cu vitamina D necesară fixării lui. Atenție, vitamina D există doar în grăsimea din lapte! Pentru a crește eficiența asimilării calciului, evitați să beți lapte degresat”, a explicat Mihaela Bilic.

Te-ar mai interesa: Semințele unei îmbătrâniri sănătoase: experții spu...

Beneficiile grăsimii din lapte

„Grăsimea din lapte are și alte beneficii: efect de protecție împotriva obezității și a diabetului, reglează tranzitul intestinal și contribuie la hrănirea și dezvoltarea microbiotei intestinale. În grăsimea laptelui există peste 400 de tipuri acizi grași, saturați și nesaturați, majoritatea cu lanț scurt. Printre ei acidul linoleic conjugat care are efect anticancerigen și acidul butiric cu efect postbiotic. Grăsimea din lactate mai conține mono și digliceride, fosfolipide, colesterol și vitaminele liposolubile A, D, E și K. Enzimele și factorii de gust sunt localizați tot în grăsime, de unde savoarea aparte a laptelui integral”, a precizat nutriționistul.

Te-ar mai interesa: Paracetamol în timpul sarcinii: afectează sau nu f...

„Porția corectă de lapte înseamnă 250ml, adică o cană. Dacă este lapte integral, avem 120cal și 8g grăsime, iar dacă este lapte semi degresat, avem 100cal și 4g grăsime. Ambele variante conțin aceeași doză de calciu: 300mg. Când vine vorba de iaurt, porția corectă scade la jumătate, un pahar mic de 125g are 50cal si 4g grăsime. Doza de lactate recomandată a fi consumată zilnic este de 3 porții: lapte proaspăt sau bătut, iaurt sau brânză, cașcaval sau parmezan, smântână sau unt, tot lapte înseamnă!

Până acum am evitat grăsimea din lapte de frica colesterolului și a caloriilor. Acum știm că alimentele grase nu au impact direct asupra colesterolului din sânge. Cat despre aportul de calorii, mai degrabă reduceți cantitatea de ulei pe care o consumați și alegeți laptele integral. În special în cazul copiilor, adolescenților și sportivilor, laptele este obligatoriu integral. Până și cura de slăbire este mai eficientă dacă conține produse lactate. Pierderea în greutate este de patru ori mai mare cu o dietă bogată în iaurt și lapte integral. Profitați de laptele de primăvară, este mai gustos și mai gras decât în orice altă perioadă a anului!”, a explicat medicul Bilic.