Sari la conținut

Dr. Bilic spune cum scăpăm de anemie: „cu tocăniță… gătită înăbușit”

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Dr. Mihaela Bilic, despre viața lipsită de civilizație

Anemia este o afecțiune comună, întâlnită de obicei la copii și la femeile însărcinate. Însă  poate afecta pe oricine, oricând.  Cei care se întreabă ce este anemia, trebuie menționat că această afecțiune se manifestă prin scăderea globulelor roșii din sânge. Globule ce sunt necesare pentru transportul oxigenului către țesuturile din organism.

Dr. Bilic spune cum scăpăm de anemie: „cu tocăniță… gătită înăbușit”

Mihaela Bilic, medic primar în specialitatea diabet, nutriţie şi boli metabolice, a explicat pe un cont de socializare despre modul în care putem scăpa de anemie prin alimentație.

Recent, medicul  a amintit de spanac. Preparatele din frunze de spanac acționează ca un produs medicinal. Contribuind la profilaxia sau ameliorarea unor afecțiuni, precum: hipertensiunea arterială, tusea, avitaminoza, scorbutul, rahitismul, acneea, anemia.

I se atribuie spanacului și rolul de activator al secrețiilor pancreatice și de agent anticancerigen. Sucul de spanac este o formă mai gustoasă și mai nutritivă de a consuma frunzele de spanac, congelat sau gătit, spanacul își pierde o parte din proprietăți, îi scad proprietățile vitaminizante și anti-oxidante.

Dr. Bilic: „Eu zic cu tocăniță… gătită înăbușit”

„Cu spanac, ar spune Popeye-marinarul. Eu zic cu tocăniță… gătită înăbușit. Metoda de gătit are impact pozitiv asupra conținutului de fier din alimente:

  • Gătitul în mediu acid (pe bază de sos de roșii) și folosirea de oțet în salate cresc utilizarea fierului din mâncare; vitamina C din fructe și legume triplează cantitatea de fier absorbită din alimente.
  • Prepararea alimentelor în vase din fontă sau fier îmbogățește substanțial conținutul de fier al produsului final: 100g sos de spaghete gătit în cratiță de inox conține 1 mg fier, în timp ce gătitul în cratița din fontă îi adaugă încă 10 mg fier.
  • Fierul nu este distrus de căldură, deci carnea preparată în sânge este la fel de bogată în fier ca și cea bine gătită. Contează ce bucată de carne alegem, cu cât este mai roșie și mai închisă la culoare, cu atât are mai mult fier. Pulpele de pui, de exemplu, au de 4 ori mai mult fier decât pieptul!”,  a scris Mihaela Bilic pe pagina de Instagram.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel