Sari la conținut

Dr. Ciuhodaru: „Niciodată nu a fost numărul salvatorilor afectaţi mai mare decât al celor din explozia primară”

Medicul Tudor Ciuhodaru
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Medicul Tudor Ciuhodaru

Medicul Tudor Ciuhodaru s-a exprimat în direct la Antena 3 CNN în legătură cu felul în care au fost îngrijiți răniții în urma deflagrațiilor de la Crevedia.

„Două recorduri negative, aş putea spune. Unul dintre ele este faptul că România, într-adevăr cu o incidenţă crescută din cauza traumatismelor prin arsură şi a exploziilor, este, cred, singura ţară din Uniunea Europeană care nu are în acest moment un centru de arşi.

Şi aici, permiteţi-mi să am o mare durere, pentru că în 2011, înfiinţasem la Iaşi un centru de intoxicaţie, traume şi arsuri, care trebuia să aibă 300 de paturi, modern utilat, că este o mare diferenţă între o unitate funcţională de arşi şi un centru de mari arşi.

Ca să facem o comparaţie credibilă şi vizibilă, cam de la o maşină până la un avion. Ceea ce înseamnă să ai circuite, să ai personal, să ai posibilitatea să faci baia arsului, elevatoare, modalităţi de a asigura toată asistenţa într-un singur loc”, a spus dr. Tudor Ciuhodaru, în direct la Antena 3 CNN.

Medicul Tudor Ciuhodaru
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

„Niciodată nu a fost numărul salvatorilor afectaţi mai mare decât al celor din explozia primară”

„Mi se pare incredibil să fie blocate şi acele centre de arşi de la Timişoara, Târgu Mureş şi Bucureşti. Parcă trebuia să fie gata prin mai anul trecut, dar, ca de obicei, mai aşteptăm, ceea ce este inadmisibil, apropo de ceea ce înseamnă viaţa şi prognosticul unui pacient cu arsuri şi gândiţi-vă că nu vorbim doar despre un pacient cu o boală de piele, ci în general atunci când vorbim despre explozie, vorbim despre un pacient politraumatizat, în care inclusiv suflul de explozie poate să provoace leziuni majore, amputaţii de membre, iar pe de altă parte, se adaugă efectele termice, efectele asupra căilor respiratorii.

Un al doilea record negativ, care ar trebui să fie analizat cu foarte mare atenţie. Niciodată nu a fost numărul salvatorilor afectaţi mai mare decât al celor din explozia primară, iar asta arată că undeva acolo sunt nişte mari semne de întrebare, pentru că prima regulă a medicinei de urgenţă este să nu pui în pericol siguranţa salvatorilor”, a mai spus dr. Tudor Ciuhodaru.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: