marți, noiembrie 30, 2021

Patologia neurologică este în creştere în România, dar populaţia are acces la specialist mai repede decât în alte ţări, cum ar fi Anglia, unde sunt liste de aşteptare, a declarat prof. dr. Dafin Mureşanu,

Te-ar mai interesa: Super-imunitate la COVID: una dintre marile puzzle...

preşedintele Societăţii Române de Neurologie, cu prilejul Şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie de la Eforie Nord.

Medicul susţine că pacienţii români au acces la tratamente moderne şi că sistemul medical românesc este foarte accesibil, dar trebuie să fie mai organizat.

“Poate nu avem acces la toate tehnologiile, anumite domenii medicale au fost realmente neglijate, cum ar fi cel al bolilor vasculare cerebrale, unde nu a existat o preocupare încă din trecut. Deşi există o lege, din 2004, care reglementează modul de funcţionare şi structura unităţilor vasculare de urgenţă, acestea

Te-ar mai interesa: Ce trebuie să știi dacă te reinfectezi cu coronavi...

nu au fost implementate pe o scară largă decât anul trecut”, a punctat profesor doctor Dafin Mureşanu.

El a precizat că este pentru prima dată când există un Program Naţional de Tromboliză, care este singura terapie recunoscută în accidentul vascular cerebral acut alături de alte tratamente adjuvante.

Acesta a menţionat că nu toţi pacienţii sunt însă eligibili pentru acest tratament, important este să ajungă la timp într-o unitate specializată.

Preşedintele Societăţii Române de Neurologie atrage atenţia că în Europa numărul de cazuri noi la suta de mii de locuitori, în ceea ce

Te-ar mai interesa: Bill Gates: Aceste două strategii ar putea control...

priveşte bolile vasculare cerebrale, variază între 100 şi 200. În România, incidenţa este de 200 de cazuri la suta de mii de locuitori.

”România se situează printre primele ţări din Europa în ceea ce priveşte incidenţa bolilor vasculare cerebrale. Vârsta la care apar aceste probleme a scăzut. Stă în puterea noastră să reducem aceste riscuri, fiindcă stilul modern de viaţă este una dintre cele mai importante cauze”, susţine specialistul.

Contextul din România este, în continuare, dificil pentru persoanele care au suferit un accident vascular cerebral (AVC).

Prof. dr. Dafin Mureşanu

Te-ar mai interesa: Un medic atenționează. Greșeala pe care o fac mulț...

a subliniat că în condiţiile în care în Austria, dacă se produce un AVC în orice colţ al ţării, persoana afectată ajunge în 90 de minute într-un centru specializat, în România nu sunt suficiente centre funcţionale.

În opinia sa, trebuie făcută prevenţie şi educaţie. ”Să prevenim factori de risc precum hipertensiunea arterială, obezitatea, diabetul, nivelul crescut de colesterol, care pot duce la un atac cerebral”, a spus acesta.

 

Te-ar mai interesa: Imunitatea naturală nu vă protejează la fel de bin...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri