Sari la conținut

Dr. Dan Sorin Cadar: „Homeopatia personalizează cauza bolii şi o tratează”

Loreta Popa

Multă lume, şi din nefericire şi mulţi medici, pentru un banal guturai administrează foarte repede, foarte uşor şi chiar abuziv antibiotice. Nici depresiile nu sunt tratate altfel. Este considerat depresiv orice om pare trist sau îngândurat. Realitatea stă cu totul altfel, ne-a spus dr. Dan Sorin Cadar, medic primar O.R.L., medic specialist Homeopatie.
De cele mai multe ori guturaiul sau răceala nu reprezintă altceva decât o reacţie a organismului, de multe ori exagerată, la factorii de mediu. Uneori este vorba de umezeală, de frig, sau chiar viruşi banali, viruşi uzuali. „În acest sens, homeopatia are un avantaj deosebit, nu se opune reacţiilor de apărare ale organismului, ci ajută le ajută prin modularea sistemului imunitar astfel ca acesta să devină mai eficient, mai prompt şi mai rapid în reacţia sa. Avantajele terapiei homeopatice sunt bineînţeles clare, nu există contraindicaţii, nici reacţii adverse, nu există reacţii secundare”, spune dr. Dan Sorin Cadar. Eficienţa este demonstrată de realitate prin intermediul mai multor studii şi cercetări care s-au făcut în mediul medical şi nu de ieri, de azi, ci de zeci de ani. Pacienţii sunt cei care în final decid dacă o terapie este corespunzătoare, adecvată, eficientă sau nu.
În ultima perioadă din ce în ce mai mulţi pacienţi se prezintă la cabinetele de homeopatie pentru a fi consiliaţi. „Toată lumea începe să aibă cunoştinţă de daunele pe care tratamentul convenţional le poate produce, substanţele acelea ajută într-adevăr organismul şi confortul pacientului să fie restabilit, dar în acelaşi timp au numeroase reacţii adverse şi numeroase efecte secundare, începând de la declanşarea unor alte afecţiuni gastrite, ulcere, până la afectarea hepatică sau a coagulabilităţii sângelui, nu mai vorbim cum e în cazul ibuprofenului, afectarea organismului cartilagiilor. Metodele moderne la care toată lumea apelează pentru a se informa din ce în ce mai mulţi oameni îşi dau seama că nu e chiar grozav ca una, două să introducă în organism substanţe chimice, că şi aşa o fac prin alimentaţie”, este de părere medicul homeopat.
Există deci şi alte terapii. Există soluţii pentru vindecare fără a introduce substanţe chimice în organism. Există nenumărate modalităţi de a face un tratament. „La debut medicamentele eficiente, din punct de vedere homeopatic, sunt cele din gama influenzinum, pyrogenium, anas barbariae, acestea sunt denumiri comune internaţionale, nu sunt produse medicamentoase, care administrate extrem de precoce, la primele semne, de patru ori pe zi, în maximum două, trei zile boala nici măcar nu se mai declanşează, ci pur şi simplu se cupează. Dacă răceala este în plină desfăşurare, pacientul are febră, stare de oboseală, dureri osoase, musculare, de cap, avem medicamente aconitum, belladona, gelsemium, bryonia, Ferrum phosphoricum. În funcţie de specificul reacţiei administrate într-o rată de patru sau cinci ori pe zi, de asemenea liniştesc lucrurile. Avantajul formidabil al homeopatiei este că nu lasă reziduuri. Tuse, nas înfundat, dureri de nas, aceste reziduuri nu mai există”, afirmă cu tărie medicul homeopat.
Din ce în ce mai mulţi pacienţi solicită chiar de la începutul consultaţiei, după ce-şi spun păsul, un tratament natural. „Nu mai vor nimic convenţional. Este o tendinţă nu numai la nivel naţional, unde există o tradiţie în acest sens, dar la nivel mondial. Mai multe studii făcute în Germania, de exemplu, arată că peste 80 la sută dintre germani se tratează prin metode naturale şi nu prin metode convenţionale chimice. Este foarte clară această tendinţă de reapropiere a populaţiei în comportament, în consum, în terapie către resursele naturale”, crede Sorin Cadar.
„Depresia nu există. Este o urmare a ceva”
Ultimele studii şi cercetări în domeniu au demonstrat că, din nefericire, foarte multă lume se tratează cu medicamentaţie anti-depresivă, neuroleptică, însă peste 80 la sută dintre cei care au această depresie nu au probleme de sistem nervos. Au în alte părţi ale organismului şi se manifestă la nivelul sistemului nervos. „Aici este o problemă vastă în înţelesul ei profund. Depresia niciodată nu există în sine. Ea este totdeauna o urmare a ceva. De exemplu, este vorba despre manifestările tiroidiene, care se însoţesc de sistemul nervos depresiv. Deci nu trebuie să tratăm depresia, ci tiroida. Există anemii. Din ce în ce mai mulţi oameni au anemie astăzi. Nişte studii internaţionale au demonstrat că peste 50 la sută din oameni au anemie, dar habar nu au. Nu trebuie să tratăm depresia, ci anemia. Ultimele studii, de acum un an sau doi, au adus la cunoştinţa personalului medical clinic, faptul că peste 90 la sută din populaţia globului suferă de hipovitaminoză D. Printre elementele pe care le dezvoltă vitaminoza D este şi sistemul anxios depresiv. Cu alte cuvinte nu trebuie să tratăm depresia, ci hipovitaminoza D. Asta din urmă este un element de-a dreptul alarmant. Peste 90 la sută din populaţia globului suferă de aşa ceva”, afirmă homeopatul.
Acesta afirmă că una dintre cauzele frecvente ale acestei probleme este isterizarea populaţiei în ceea ce priveşte cancerul tegumentar. „Da, este o realitate, dar s-a ajuns la o isterizare a populaţiei astfel încât în multe ţări oamenii nici nu mai ies din casă fără să-şi dea cu cremă de protecţie solară, ceea ce este greşit. Cancerul tegumentar nu apare decât în situaţia în care respectivul pacient are o piele specifică, sensibilă, persoanele blonde, cu o piele mai albă. Sau când oamenii se expun la soare în mod nesăbuit şi suferă cel puţin una sau două arsuri solare pe sezon. Altfel nu are rost. Nu suntem în pericol”, crede medicul. Sorin Cadar mai spune că este necesar să li se explice oamenilor faptul că utilizarea unei creme cu protecţie solară 15, nu mai vorbim de 50 de la copii, reduce producţia de vitamină D din piele cu 95 la sută. „Crema folosită lasă oamenii fără vitamina D. Cancerul de piele poate fi tratat cu succes, poate fi monitorizat, poate fi tratat sută la sută, dar ce ne facem cu efectele vitaminozei D, care pleacă de la sindroame anxios depresive, tulburări endocrine până la tulburări de creştere şi dezvoltare, inclusiv neuropsihic la copii. Ce ne facem cu lipsa vitaminei D pe perioade foarte mari care duce inclusiv la cancere? Ovariene, uterine, de colon. Bag de seamă că din două riscuri, mai bine mă expun riscului de cancer de piele, pentru că-l pot monitoriza, decât un cancer de colon, care atunci când îl descopăr e prea târziu şi mare lucru nu mai am ce face. Dintre două rele, oamenii trebuie să opteze pentru răul cel mai mic”, opinează homeopatul. Putem deci sta la soare între 9 şi 12 fără nicio cremă de protecţie solară. Între ora 12.00 şi 17.00 este chiar util să nu stăm la soare, pentru că arde. După ora 17.00 putem să stăm iarăşi cât vrem. Lipsa expunerii la soare produce masiv lipsa de vitamina D şi masiv depresii. Sorin Cadar are enorm de multe persoane la cabinet cu asemenea probleme.
Homeopatia poate trata cu succes, fără reacţii adverse şi fără a transforma pacientul într-un zombi social, sindroamele anxios depresive. „Avem medicamente pentru fiecare anxietate şi depresie. Frică de înălţime, frică de apă, frică de întuneric, de locuri închise, deschise, de şerpi, de oameni, homofobia. Terapia psihiatrică nu are asemenea capacitate de personalizare, în timp ce homeoterapie da. Depresia datorată eşecului profesional, sentimental, comportamentului societăţii faţă de pacient poate fi vindecată. Homeopatia personalizează, până la extrem, migălos, cauza şi o tratează. Asta este avantajul homeopatiei în tratamentul depresiilor. Evident, trebuie ca bunul simţ medical să se exprime. Este bine să înţelegem că homeopatia are regulile ei şi nu tratează totul. Există nişte limite pe care medicul le vede şi la un moment poate ştii clar dacă problemele pacientului se pretează homeopatiei. În principiu, eu sunt medic ORL-ist, dar sunt şi homeopat de 20 de ani, aşa că la ora actuală pot să spun cu date certe că în jur de 75 la sută din afecţiunile pentru care pacienţii se prezintă la un cabinet ambulator se pretează la terapie homeopatică şi nu au nevoie de terapie convenţională”, a încheiat medicul Sorin Cadar.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel