Sari la conținut

Doctorul Mihai Ionac, medic primar chirurgie vasculară: patru factori de risc care duc la bolile arteriale periferice, inclusiv AVC

Sursă foto: Mihai Ioanc
Prof. Dr. Mihai Ionac | Chirurg vascular Timisoara

Prof. Univ. Dr. Ionac este medic primar de Chirurgie vasculară în cadrul Spitalului Premiere din Timișoara, fiind unul dintre medicii care au introdus mai multe tehnici moderne în chirurgia vasculară din Romania, încă din 2008. Practică atât tehnicile de chirurgie vasculară deschisă (clasice), cât și pe cele de chirurgie endovasculară (minim invazive), aplicând o serie de tehnici în premieră națională ca tromboliza pe cateter, stentarea venoasă, endografturile pentru anevrismele iliace și intervenții reconstructive pentru salvarea de la amputație a pacienților cu ulcere diabetice.

Bolile vasculare apar în urma unor afecțiuni netratate sau tratate insuficient o lungă perioadă de timp, la care se adaugă înaintarea în vârstă sau fumatul. Una dintre cele mai frecvente patologii vasculare este anevrismul de aortă abdominală, care are o incidență între 8-10% la bărbații peste 65 ani.

Patru factori de risc care duc la bolile arteriale periferice, inclusiv AVC.

Primul dușman este fumatul, persoanele care sunt dependente fiind de patru ori mai predispuse la blocarea arterelor. Al doilea este diabetul, al treilea este tensiunea arterială, urmat fiind de colesterol.

„Sunt patru factori de risc, foarte simplu de reținut. Cel mai mare dușman este fumatul. Un fumător are șase de 4 ori mai mari față de cel care nu fumează să își blocheze arterele.

Al doilea factor este diabetul. Un pacient cu diabet are un risc de 2 până la 4 ori mai mare ca să ajungă să își piardă picioarele sau să facă AVC.

Al treilea factor de risc este tensiunea arterială. În România, jumătate din pacientii cu tensiune arterială nu sunt tratați.

Ultimul factor de risc este colesterolul”, a enumerat specialistul cei patru factori de risc care ar putea duce la accident vascular cerebral sau amputație.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Simptome boala arteriala periferica

Boala arteriala periferica este o afectiune cronica ce se caracterizeaza prin ingustarea arterelor care furnizeaza sange muschilor si tesuturilor din membrele inferioare. Aceasta afectiune poate duce la complicatii grave daca nu este tratata corespunzator.

În stadiul incipient, pacientul poate fi asimptomatic. Simptomele bolii arteriale periferice sunt in general destul de evidente atunci cand arterele se ingusteaza cu circa 60%.

Acestea includ durere in picioare sau la nivelul gambelor in timpul mersului pe jos. Durerea poate fi cauzata de blocarea arterelor care furnizeaza sange muschilor si tesuturilor.

De asemenea, pacientul va prezenta si uscarea si racirea pielii la nivelul membrelor inferioare, pe fondul limitarii fluxului de sange. Un alt simptom comun este senzatia de arsura sau de amorteala la nivelul membrelor inferioare, fapt ce poate fi rezultatul unor afectiuni ale nervilor periferici.

In unele cazuri de boala arteriala periferica, simptomele pot include ulceratii si alte leziuni cutanate. Aceste simptome pot indica prezenta unei forme mai avansate de boala arteriala periferica si pot fi semne ca fluxul sangvin este foarte redus. De aceea, este important sa mergi cat mai curand la medic, pentru un diagnostic corect.

Simptomele bolii arteriale periferice pot varia de la o persoana la alta si pot fi mai severe sau mai usoare, in functie de stadiul in care se afla boala. Este important sa fii constient de orice schimbare care apare la nivelul membrelor inferioare, pentru ca poate indica boala arteriala periferica.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel