Sari la conținut

Dr. Leventer: medicul salvează viața unui pacient cu cancer dacă i se dă posibilitatea de a ajuta la timp

Cancerul de piele se vede. Cancerul de piele evoluează în timp. Cancerul de piele se poate vindeca. Cancerul de piele nu mutilează dacă este tratat la debutul său. Sunt adevăruri de care ar trebui să țină cont amatorii de soare, de plajă, cei care lucrează în aer liber și mai ales cei care observă leziuni periculoase pe propria piele. Însă nu toate poveștile ale românilor diagnosticați cu cancer de piele au un final fericit.

“Unii dintre ei au fost îngrijorați de bubița de pe față care nu se vindecă, au fost la medic dar acesta l-a tratat cu superficialitate, a cauterizat fără să facă o biopsie care i-ar fi dat un diagnostic de carcinom cutanat. Pacientul a plecat acasă mulțumit că a scăpat ușor, dar după un timp, de obicei după câteva luni, observă că problema a revenit și că viteza de creștere a țesutului este mai rapidă, că leziunea se ulcerează la cea mai mică atingere. Pacientul își ia inima în dinți și mai merge o dată la același doctor care iar cauterizează fără analiză. A treia oară pacientul ajunge la chirurg care îi face o operație largă, „care scoate tot”, dar rezultatul biopsiei efectuat de astă dată arată clar că a rămas tumora în marginea de operație și recidivă este posibilă. Rezultatul acesta este așteptat în condiții de spital la 2-4 săptămâni. Este povestea unei paciente operate săptămâna trecută, este povestea unui pacient care urmează să intre în intervenție săptămâna viitoare. De ce se întâmplă așa? Pentru că „se poate și așa” neexistând protocoale clare de lucru și competențe bine stabilite ca în țările UE. Pentru că sunt extrem de puține laboratoare de histopatologie capabile să furnizeze rezultate la 24 de ore sau chiar la 40 de minute cum se întâmplă acum în Centrul Dr Leventer”, afirmă medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Chiar dacă sunt mari amatori de plajă, doar un sfert dintre români au auzit de existența carcinomului cutanat. Dintre aceștia doar 3, 6 la sută știu ce este și îl consideră vindecabil. Asta în timp ce numărul cazurilor care amână vizita la medic nu este deloc neglijabil.

“Îmi vine în minte poza trimisă pe mail de către o nepoata îngrijorată de starea bunicii care are 90 de ani și suferă de epiteliomatoză, adică are mai multe carcinoame bazocelulare pe pleoape și pe nas. Se vede pe pielea îmbătrânită a bunicii că a lucrat o viață în soare. Știu sigur că o tumoră de piele nu e mare și ulcerată de la debut și că ce are pe față evoluează de mulți, foarte mulți ani. Bunica nu a putut să se îngrijească singură, i-a îngrijit pe alții. Familia a ignorat semnele la început minore și apoi tot mai evidente că ceva rău se întâmplă, dar s-a gândit că e bătrână și…. poate nu mai e nevoie de tratament! Crud, dar adevărat. Abia acum, în ceasul al doisprezecelea, realizează că o tumoră îi mănâncă pleoapa, atacă ochiul și din ea se scurge un puroi neplăcut mirositor. Abia acum caută ajutor când situatia este atât de gravă și posibilitățile de tratament atât de reduse. Medicul salvează viata dacă i se dă posibilitatea de a ajuta la timp”, descrie dermatologul Mihaela Leventer una dintre situațiile frecvente cu care se confruntă în clinică.

Până la această oră, echipa medicului Mihaela Leventer a operat 700 de cazuri prin chirurgia Mohs, tratamentul standard pentru carcinom.

“Îmi amintesc de un domn care a venit la mine foarte speriat. A fost operat într-un serviciu de chirurgie de o tumoră de piele dezvoltată în mulți ani la rădăcina nasului. Chirurgul a scos tumora larg, a dat-o la analiză și a acoperit defectul rezultat cu un lambou, adică o bucată de piele transferată de pe frunte. La o lună de la operație, timp în care cicatricea s-a format, pacientul ridică rezultatul biopsiei și află cu stupoare că este vorba de o tumoră invazivă și care se observă în marginile de excizie. Totul acoperit cu o piele sănătoasă de pe frunte. Sub acest capac de piele groasă, normală am descoperit resturi tumorale prezente până spre unghiul intern al ambilor ochi! Prin microchirurgie Mohs am posibilitatea de a diagnostica în timpul intervenției poziția resturilor tumorale și a le eradica. Am acoperit apoi defectul cu o grefă de piele cu un rezultat estetic bun”, afirmă fondatoarea Dr Leventer Centre.

Metoda Mohs funcționează cu brio dacă pacienții ajung în timp util la medicii care o aplică. Si mai ales dacă fiecare persoană își face timp măcar 5 minute ca să-și citească pielea și să meargă anual la un dermatolog.

 

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: