Sari la conținut

Dr. Marius Geantă: ”Apariția cancerului este însoțită de paralizia sistemului imunitar care nu mai reușește să lupte cu celulele maligne”

Cu ocazia evenimentului lansării Raportului Anual „State of Innovation 2018”, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină a vorbit despre cele mai importante progrese imuno-oncologice din ultimul an și despre ce trebuie să facă România pentru a se ține pasul cu avansul imuno-oncologiei.

”Sute de celule canceroase sunt produse zilnic în corpul uman. Totuși, nu toți oamenii ajung să dezvolte o formă de cancer, datorită capacității sistemului imunitar de a identifica aceste celule ca fiind „non-self” (străine corpului). Apariția cancerului este însoțită de „paralizia” sistemului imunitar, care nu mai reușește să lupte eficient împotriva celulelor maligne,” a explicat medicul.

Primul medicament imuno-oncologic, capabil să „trezească” sistemul imunitar pentru a lupta împotriva celulelor canceroase, a fost aprobat în 2010. Spre deosebire de chimioterapie și de tratamentele oncologice țintite, medicamentele imuno-oncologice nu acționează asupra celulelor canceroase, ci asupra sistemului imun, pe care îl reactivează pentru a lupta împotriva cancerului.

Conform datelor Societății de Oncologie Medicală, 2.004 sunt în proces de dezvoltare sau au apărut deja pe piață în întreaga lume, adresându-se unui număr de 303 tipuri de cancer. În acest moment, 17 tipuri de cancer au deja cel puțin o imuno-terapie aprobată ca opțiune de tratament.

În România, la începutul anului 2017 a fost încheiat primul contract cost-volum pentru accesul la tratamentul imuno-oncologic nivolumab al pacienților cu melanom malign metastatic nerezecabil. Au urmat contracte cost volum cu același medicament pentru cancerul renal și pentru linia a doua de tratament pentru cancerul pulmonar. În decembrie 2017 a fost semnat și contractul pentru prima imunoterapie (pembrolizumab) în prima linie a cancerului pulmonar, dar încă nu a fost promovată Hotărârea de Guvern care să introducă terapia pe lista medicamentelor compensate. Citiți continuarea pe raportuldegarda.ro. 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel