Categories: Expertul zilei

Dr. Mihaela Bilic: Acest aliment îngrașă mai tare decât zahărul. Se absoarbe mai repede în sânge și are un indice glicemic mai mare

Din cuprinsul articolului

Mihaela Bilic, nutriționist, atrage atenția! Chiar dacă este sănătos și cunoscut pentru beneficiile sale asupra organismului, acest aliment îngrașă mai tare decât zahărul.

Nutriționistul susține că mierea, folosită adesea ca înlocuitor pentru zahăr, poate îngrășa foarte mult.

Mierea ingrasa mai tare decat zaharul!

Desi este perceputa drept un produs cu valente exclusiv pozitive, in realitate mierea reprezinta o „capcana dulce”. Dincolo de miturile legate de miere in ceea ce priveste sanatatea,as vrea sa va atrag atentia asupra impactului ei asupra siluetei.

Mierea este un dizaharid cu compozitie IDENTICA cu cea a zaharului, adica contine molecule de glucoza si fructoza. Daca in structura zaharului aceste molecule sunt legate intre ele, in cazul mierii ele sunt libere, prin urmare organismul nostru le absoarbe fara niciun consum energetic.

Cu alte cuvinte, daca pentru zahar e nevoie de un efort minim al metabolismului pentru a desface dizaharidele in monozaharide, in cazul mierii hidroliza dintre moleculele de glucoza si fructoza este deja facuta de albine.

Se absoarbe mai repede in sange

Mierea este un produs cu putere de indulcire mai mare decat a zaharului, se absoarbe mai repede in sange si are un indice glicemic mai mare (105 fata de 90 pentru zahar). In consecinta mierea declanseaza o descarcare mai mare de insulina din pancreas si ingrasa mai tare!!

Dpdv energetic, comparate la greutate egala, mierea are mai putine calorii fata de zahar (3 cal/g fata de 4 cal/g). Insa diferenta e compensata din plin prin consistenta mierii: fiind foarte densa este mai grea, deci la volume egale va contine mai multe calorii.

Pentru ca este lichida, mierea ocupa mai putin spatiu fata de cristalele de zahar, asa ca trebuie considerata un „zahar topit”.

– 1lingurita zahar= 4-5 grame= 16-20 calorii
– 1 lingurita miere= 8-10 grame= 25-30 calorii

Avantajul mierii in raport cu zaharul este puterea mai mare de indulcire, prin urmare obtinem aceeasi intensitate a gustului dulce folosind o cantitate mai mica de produs. Deci atentie, daca indulciti cu miere puneti UN VARF de lingurita ca echivalent pentru o lingurita de zahar!
1 masura de miere= 1,5 masuri zahar ca si putere de indulcire

Concluzia: prestigiul mierii in raport cu sanatatea nu are justificare cand e vorba de silueta. Mierea e un condiment, nu un aliment de baza si trebuie consumata cu masura, similar zaharului, strict pentru placerea gustului”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

 

 

Recent Posts

Alimentul care protejează neuronii și ajută în prevenția bolii Alzheimer

Alimentul care poate preveni boala Alzheimer. Creierul nostru este un organ complex și vital care…

12 minute ago

Cât primește pensie la recalculare un român care a muncit 27 de ani în România și 7 ani în Italia

Un pensionar a fost șocat să afle că, după 27 de ani de muncă în…

37 de minute ago

La Cluj Napoca, când toată lumea nu mai credea, au fost inaugurate lucrările de construcție

La Cluj Napoca, când toată lumea nu mai credea, au fost inaugurate lucrările de construcție…

56 de minute ago

Motivul neobișnuit pentru care Meghan Markle își ascunde picioarele. Poartă mereu rochii sau fuste care par prea lungi pentru înălțimea ei

De ce își ascunde Meghan Markle picioarele? Ducesa de Sussex poartă adesea haine prea lungi…

o oră ago

Situație alarmantă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean Giurgiu

Situație alarmantă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean Giurgiu. Pacienții care au nevoie…

o oră ago

Alertă meteo: Un ciclon devastator urmează să lovească România, după ce a făcut ravagii în țările prin care a trecut

Alertă meteo. Un ciclon puternic se apropie de România, aducând cu el ploi torențiale, descărcări…

2 ore ago

Citeste si: