miercuri, iunie 7, 2023

Mihaela Bilic, nutriționist, atrage atenția! Chiar dacă este sănătos și cunoscut pentru beneficiile sale asupra organismului, acest aliment îngrașă mai tare decât zahărul.

Nutriționistul susține că mierea, folosită adesea ca înlocuitor pentru zahăr, poate îngrășa foarte mult.

Mierea ingrasa mai tare decat zaharul!

Desi este perceputa drept un produs cu valente exclusiv pozitive, in realitate mierea reprezinta o „capcana dulce”. Dincolo de miturile legate de miere in ceea ce priveste sanatatea,as vrea sa va atrag atentia asupra impactului ei asupra siluetei.

Te-ar mai interesa: Profesorul Mircea Beuran: Aceasta este cea mai bun...

Mierea este un dizaharid cu compozitie IDENTICA cu cea a zaharului, adica contine molecule de glucoza si fructoza. Daca in structura zaharului aceste molecule sunt legate intre ele, in cazul mierii ele sunt libere, prin urmare organismul nostru le absoarbe fara niciun consum energetic.

Cu alte cuvinte, daca pentru zahar e nevoie de un efort minim al metabolismului pentru a desface dizaharidele in monozaharide, in cazul mierii hidroliza dintre moleculele de glucoza si fructoza este deja facuta de albine.


Se absoarbe mai repede in sange

Mierea este un produs cu putere de indulcire mai mare decat a zaharului, se absoarbe mai repede in sange si are un indice glicemic mai mare (105 fata de 90 pentru zahar). In consecinta mierea declanseaza o descarcare mai mare de insulina din pancreas si ingrasa mai tare!!

Te-ar mai interesa: Fructul interzis celor care suferă de colon iritab...

Dpdv energetic, comparate la greutate egala, mierea are mai putine calorii fata de zahar (3 cal/g fata de 4 cal/g). Insa diferenta e compensata din plin prin consistenta mierii: fiind foarte densa este mai grea, deci la volume egale va contine mai multe calorii.

Pentru ca este lichida, mierea ocupa mai putin spatiu fata de cristalele de zahar, asa ca trebuie considerata un „zahar topit”.

Te-ar mai interesa: Ridurile din creier dictează funcția acestuia. Stu...

– 1lingurita zahar= 4-5 grame= 16-20 calorii
– 1 lingurita miere= 8-10 grame= 25-30 calorii

Avantajul mierii in raport cu zaharul este puterea mai mare de indulcire, prin urmare obtinem aceeasi intensitate a gustului dulce folosind o cantitate mai mica de produs. Deci atentie, daca indulciti cu miere puneti UN VARF de lingurita ca echivalent pentru o lingurita de zahar!
1 masura de miere= 1,5 masuri zahar ca si putere de indulcire

Te-ar mai interesa: Horoscop chinezesc. Cele mai invidioase 3 zodii pe...

Concluzia: prestigiul mierii in raport cu sanatatea nu are justificare cand e vorba de silueta. Mierea e un condiment, nu un aliment de baza si trebuie consumata cu masura, similar zaharului, strict pentru placerea gustului”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private